На 24 май честваме Деня на светите братя Кирил и

...
На 24 май честваме Деня на светите братя Кирил и
Коментари Харесай

Честваме Деня на светите братя Кирил и Методий -

На 24 май честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската книжовност.

През 855 година Кирил и Методий основали глаголицата във византийския манастир Полихрон в региона Витиния в Мала Азия и там превели свещени книги. След това те се заели да разпространят християнството измежду славяноезичните нации.

Техните възпитаници Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий траяли делото им. Те получили топъл банкет в България от княз Борис през 9 век. Кирилицата, която заменя глаголицата, е основана в Преславската книжовна школа. Като неин основател се сочи Климент Охридски, а името й е обещано в чест на Константин-Кирил Философ.

Братята Кирил и Методий са канонизирани за светци, а през 1980 година папа Йоан Павел II ги афишира за настойници на Европа.

Тази година България празнува през днешния ден 24 май за втори път под ново име - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.

Предишното име на празника беше Ден на българската култура и просвета и на славянската книжовност.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР