На 22-ри септември – Денят на независимостта на България, в

...
На 22-ри септември – Денят на независимостта на България, в
Коментари Харесай

В село Рибарица бе открит паметник на генерал Владимир Вазов

На 22-ри септември – Денят на независимостта на България, в село Рибарица бе открит и осветлен монумент на военачалник Владимир Вазов. Пред къщата, в която генералът прекарва едни от последните дни от живота си, към съществуващите две плочи, от през днешния ден към този момент се извисява и негов монумент.

Идеята за разкриване на монумент на героя от Дойран и реализирането ѝ, са дело на проф. Иван Гаврилов. Един заслужен знак на почитание към българския дух и подвиг, за които професорът получи поздрави от всички присъстващи. Тържествено паметникът бе открит точно от него и доктор Мадлена Бояджиева – кмет на Община Тетевен.

,,Уважаеми проф. Гаврилов, позволете ми да се обърна към Вас и да изразя своята признателност, че изградихте този монумент, с цел да припомня на поколенията след нас за един популярен българин, образец за подражателство! Този монумент е нашият реверанс към делото му! “ – с тези думи доктор Бояджиева се обърна към проф. Гаврилов и подсети, че България би трябвало да уважава и тачи своите национални герои и да възпитава същински национализъм и национално достолепие у младите. Тя добави, че построяването на монументи като този е едно благородно и патриотично дело, което увековечава светлите моменти от българската история и великите персони.

На новооткрития монумент са изписани, изречените думи от ген. Вазов, които носят следите от безстрашието и героизма му:,,Трябва да победим или да умрем – различен избор няма! “. Думи, които проф. Гаврилов не пропусна да спомене и благодари на всички, които са пристигнали да отдадат респект към героя.
По случай откриването бе готова стратегия, в която присъединяване взе кметът на село Рибарица госпожа Пенка Ганева, възпитаници от локалното ОУ,,Георги Бенковски “ и Мъжка вокална група,,Вежен “ – гр. Тетевен.
Пред паметника на ген. Владимир Вазов бяха поднесени венци и цветя от доктор Мадлена Бояджиева - кмет на Община Тетевен, Ваня Събчева – Областен шеф на Област Ловеч, Общински съвет – Тетевен, Общинска администрация – Тетевен, Кметство Рибарица, Донка Михайлова – кмет на Община Троян, ОУ,,Георги Бенковски “ – Рибарица, НЧ,,Развитие – 1931 “ – Рибарица, Дружество Традиция – гр. Троян, Сдружение,,Артилерия – ген. Владимир Вазов “ – Плевен, Общинската организация на СОСЗР в Тетевен, о. з. полковник Аврамов, политически партии, общественици и поданици на общината.

Благодарение на проф. Гаврилов присъстващите имаха опцията да се насладят и на един прелестен концерт на Володя Стоянов, който се състоя пред локалното национално читалище. Преди стартът на концерта проф. Гаврилов връчи портрет на ген. Вазов за Историческия музей в град Тетевен и икона на кмета на Общината. Портрет получи и читалището в Рибарица, а икони – главното учебно заведение в село Черни Вит и инж. Марин Радевски с признателност за оказаната поддръжка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР