С нови животни и голям брой посетители посреща новия сезон

...
С нови животни и голям брой посетители посреща новия сезон
Коментари Харесай

Нови животни радват посетителите на зоологическата градина в Ловеч

С нови животни и огромен брой гости посреща новия сезон ловешкият зоопарк, който е втори по величина в страната, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция шефът доктор Ивайло Станков. По думите му огромен интерес съставляват двойка двугърби камили – петгодишният Айвън и четиригодишната Блага, пристигнали от зоологическата градина във Варна. От управлението на зоопарка се надяват скоро камилите да ги зарадват с ново потомство.

Компания на новодошлите прави и едногърбата камила Либия, която обаче към този момент е на напреднала възраст.

Сред новите жители на зоопарка са огромно многообразие от птици, неми гъски, лебедоподобни гъски, токачки, новородени муфлони и елени лопатари.

Още на влизане в зоопарка гостите се посрещат от свободно движещите се виетнамски прасенца, които са безобидни и радват децата.

Традиционно най-интересни за децата са също маймуните и хищниците. В зоопарка има към 500 животни.

За всички тях е подсигурена задоволително храна и грижа. Дори земеделските производители от Ловеч са изявили предпочитание да дарят храна, а обезпечените средства от
Общината за нея да отидат за създаване на нови заграждения за животните, които да отговорят на европейските условия, уточни Станков. 

Той съобщи още, че продължава договорът с ловешкия затвор - лишени от независимост да оказват помощ за поддръжката в зоологическата градина, защото средствата не стигат за това.

„ Тъй като зоопаркът е общинска благосъстоятелност, средствата за него се обезпечават от бюджета на Общината. Това е втората по величина зоологическа градина в страната, т. е. нужни са много средства “, добави шефът.

В зоопарка през годините са се отпускали средства за поддръжка и за повърхностни ремонтни действия. „ За страдание, надалеч сме от европейските условия и от това зоопаркът да бъде на най-високо равнище. Искрено се надявам, че за в бъдеще това нещо Общината ще го реализира “, сподели още Станков и добави, че 70 % от посетителите на зоопарка са от други общини.

Във връзка с желанието на няколко управления на Общината и желанието на ловчалии за повсеместен ремонт на зоологическата градина, кметът на Ловеч Страцимир Петков е подписал административен контракт за даване на безплатна финансова помощ по план „ Техническа помощ за вложения в зоопарк Ловеч “, финансиран по стратегия „ Околна среда “, заяви заместник-кметът на общината доктор Алдин Начков. Проектът планува правене на стратегически документи за действието и развиването на зоопарка. Целта е да се обезпечи подготовка на Община Ловеч за следващо финансиране за ремонт и реорганизация. 

Безвъзмездна финансова помощ е близо 190 хиляди лв..

От Общината не се ангажират със периоди по кое време действително зоопаркът ще придобие европейски тип, само че и в този момент той се радва на огромен посетителски интерес.

Всеки миг е значим! Последвайте ни ви , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР