На 22 ноември 1963 г. в 12:30 ч. местно време

...
На 22 ноември 1963 г. в 12:30 ч. местно време
Коментари Харесай

22 ноември 1963 г. Убийството на Кенеди ВИДЕО + СНИМКИ

На 22 ноември 1963 година в 12:30 ч. локално време в „ Дийли Плаза “, град Далас, щата Тексас, Съединени американски щати снайперист стреля по 35-ия президент Джон Кенеди, до момента в който пътува с жена си Жаклин, губернатора на Тексас Джон Конъли и брачната половинка му Нели Конъли, съпроводени от президентския ескорт.

10-месечното следствие на комисията " Уорън " сред 1963 и 1964 година открива, че Президентът е погубен от Лий Харви Осуалд, който е работил самичък, и че Джак Руби също работи самичък, когато убива Осуалд, преди да се яви пред съд. Въпреки това, анкети правени сред 1966 и 2004 година демонстрират, че до 80% от Американците подозират, че това е държавно прикритие.

Колата на президента, особено направен открит Линкълн Континентал от 1961 година, била снабдена с футуристичен пластмасов балон, който щял да защищава возещите се при положение на дъжд и в същото време разрешавал на хората около пътя да хвърлят добър взор върху техния грациозен президент и прелестната му брачна половинка. Но времето било хубаво и балонът бил махнат. Пластмасата по този начин или другояче не била бронирана.

След лимузината на президента се движел един Кадилак от 1955 година, който превозвал осем въоръжени сътрудници – четирима вътре и четирима на страничните стъпала.

 22 ноември 1963 година Убийството на Кенеди ВИДЕО + СНИМКИ

Следваща в колоната била колата на вицепрезидента, четиривратен открит Линкълн, в който се возели Джонсън, сенатор Ярбъроу и един сътрудник от Тайните служби. Шофьорът бил един патрулиращ служител на реда от Тексас. Зад автомобила на Джонсън идвала една кола, карана от един служител на реда от Далас, при който се возели още трима сътрудници и асистентът на Джонсън Клифтън Гартър.

Останалата част от кортежа включвала пет коли, пренасящи кмета на Далас и още петима даласки политици; лекарят на президента, адмирал Джордж Бъркли; на телефонната компания и Уестърн Юниън; информационната кола на Белия дом; три коли с фотографи от пресата; един бус за чиновници от Белия дом и два буса с публицисти.

Кортежът се затварял от една кола на даласката полиция и още три мотоциклета.

Точно в 12,30 часа прогърмели изстрели от пушка.

Според Комисията Уорън, един патрон минал през шията на президента. Последвал втори, гибелен патрон, който разрушава дясната страна на черепа му. Конали бил ранен в гърба, дясната част на гърдите, дясната китка и лявото бедро.

Агентите от Тайните служби се втурнали към лимузината. Джаки Кенеди крещяла: „ О, Боже мой, гръмнаха брачна половинка ми! Обичам те, Джак! “.

В президентската кола сътрудник Келерман докладвал за случилото се по радиостанцията на началника на полицията Къри, който повел колоната със страшна скорост към болница Паркланд, намираща се на 6 км. разстояние. За президента, несъмнено, нямало вяра за избавление. Той е разгласен за мъртъв 30 минути след стрелбата. Конали бил подложен на незабавна интервенция и оживял.

В 14,15 ч. тялото на Кенеди към този момент било натоварено в ковчег на Еър Форс 1, с цел да бъде върнато във Вашингтон.

В 14,38 ч., тъкмо преди самолетът да излети за Вашингтон, Хюс заклева Линдън Джонсън като 36-тия президент на Съединени американски щати.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР