На 22 февруари Православната църква почита паметта на намирането на

...
На 22 февруари Православната църква почита паметта на намирането на
Коментари Харесай

Мощите на светите мъченици, пострадали в Евгения, прогонвали нечистите духове от хората

На 22 февруари Православната черква уважава паметта на намирането на мощите на светите мъченици, потърпевши в Евгения.

По време на нечестивите римски царе, когато християните неведнъж били подлагани на гонения, безбройно голям брой Христови изповедници и мъченици претърпели разнообразни страдания.

Светите им тела, хвърляни без заравяне, с цел да бъдат раздрани и изядени от зверове и птици, вярващите скрито прибирали и с чест погребвали в секрети места, в домове или градини.

Така и в Евгенийските селища били заровени доста свети мъченици, потърпевши за Христа. Мощите им дълго време били незнайни.

Междувременно пристигнал краят на елинското нечестие, мъчителите погинали с безславие, а на престолите се възкачили християнски царе. Цялата галактика била огряна от светлината на светата религия и Христовата Църква почнала да разцъфтява в дълбока тишина.

Тогава по Божествено изволение били открити светите мощи на Евгенийските мъченици като някои светилници под крина.

На мястото, където били заровени, почнали да се подават разнообразни изцеления на болните, тъй като Бог поискал Неговите раби да бъдат явени и прославени.

Там пристигнал и епископът с църковния причт. Като разкопали, те намерили доста мощи на свети мъченици, чиито имената знае Господ, Който ги е записал в Книгата на безконечния живот на небесата.

Тези свети мощи били цели и нетленни. Мощите разпръсквали огромно благовоние. От тях ставали доста чудеса, изцелявали се всевъзможни недъзи и се прогонвали нечистите духове от хората.

Тогава светите мощи били пренесени със популярност в църквата, а безбройно голям брой хора със свещи и псалмопения съпровождало шествието.

След това един от клириците, на име Николай Калиграф, имал признание. Той бил благодетелен и благоверен мъж. Нему било намерено, че измежду множеството мощи на мъченици, открити в Евгения, се намират мощите на свети Андроник, от цифрата на седемдесетте апостоли, а също и на помощницата му – Юния.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР