На 21-ви ноември рожден ден празнува един от най-големите футболисти

...
На 21-ви ноември рожден ден празнува един от най-големите футболисти
Коментари Харесай

Легендата Атанас Пашев празнува рожден ден днес

На 21-ви ноември рожден ден чества един от най-големите футболисти на Пазарджик и Пловдив - емблематичният нападател от " златното потомство " на Ботев (Пд) Атанас Пашев.

Легендарното крило на " канарчетата " от 80-те години отбелязва 58 години житейски път. Той е роден в Пазарджик и стартира да тренира на първо време в школата на локалния ФК Бенковски. След това заиграва в мъжката гарнитура на Хебър. От там минава в Ботев(Пд).

През 80-те години на предишния век Атанас Пашев е един от огромните любимци на последователите на Ботев. Фамозното крило влудява публиката с експедитивност, техника и демараж, както и с реализаторските си умения.

Във визитката си има 194 мача и 100 гола с екипа на Ботев в " А " група, като през 1986 година печели голмайсторския приз в елита с 30 попадения. През същата година е и вицешампион на България. Бронзов медалист през 1983, 1985, 1987 и 1988 година В европейските клубни шампионати взима присъединяване в 14 мача и бележи 7 гола (КЕШ 2/1, КНК 4/3, УЕФА 8/3). За националния тим на страната записва 19 мача и 3 гола, и взе участие на Световното състезание в Мексико-86.

Един от най-ярките мемоари в съзнанието на футболна България Атанас Пашев оставя на 7 ноември 1984 година, когато едвам 20-годишен става един от основните герои в забележителния театър на " канарчетата " против Байерн (Мюнхен). Крилото бележи гол и създава дузпа за успеха с 2:0, като единствено неналичието на спортно благополучие му пречи да вкара решителното трето попадение, с което да изхвърли немския исполин от шампионата.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР