На 21-ви август 2016 г. НАСА възобнови радиоконтакт с автоматичната

...
На 21-ви август 2016 г. НАСА възобнови радиоконтакт с автоматичната
Коментари Харесай

НАСА възобнови контакт със STEREO-B след 22-месечно затишие!

На 21-ви август 2016 година НАСА възобнови радиоконтакт с автоматизираната междупланетна станция STEREO-B. STEREO-B, дружно със своя близнак STEREO-A, имат за задача да учат Слънцето. За страдание на 1 октомври 2014 година сигналът от STEREO-B беше загубен и в продължение на близо две години НАСА нямаше никаква информация за положението на автоматизираната станция.

STEREO-A и STEREO-B бяха изстреляни през 2006 година с плануван живот в космоса общо две години. Въпреки това след приключването на двугодишния период те бяха към момента в положително положение. Поради това организацията искаше да работи с тях още известно време, само че се появи проблем – орбиталната им позиция в един миг се оказа неподходяща – автоматизираните станции се озоваха от другата страна на Слънцето по отношение на Земята. Това мощно затрудняваше връзките, по тази причина беше основан проект те да оцелеят при положение на проблеми. Беше планувано STEREO да се рестартират един път на всеки 72 часа, с цел да се поправят каквито и да е програмни неточности.

Но след рестартирането на STEREO-B, полученият радиосигнал на 1 октомври 2014 година се оказа доста слаб, а по-късно и той напълно прекъсна. От друга страна STEREO-A нямаше сходни проблеми – той работи и до ден сегашен.

Хубаво е, че експертите от НАСА са съумели да възобновят радиоконтакт със STEREO-B, само че както припомнят галактически специалисти, това към момента нищо не значи с изключение на обстоятелството, че е към момента отзивчив. Все още не се знае дали радиокомуникацията ще остане постоянна и в бъдеще. Предстои да се разбере какво е положението на системите на борда и дали инструментите му към момента работят.

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР