На 21 ноември Православна църква отбелязва един от най-светлите празници,

...
На 21 ноември Православна църква отбелязва един от най-светлите празници,
Коментари Харесай

Въведение Богородично – ден на християнското семейство

На 21 ноември Православна черква отбелязва един от най-светлите празници, отдадени на фамилията – Въведение Богородично.

Според библейската история, когато дребната Мария – бъдещата майка на Исус, навършила 3 години, родителите ѝ Йоаким и Ана изпълнили обета, който дали пред Бога, когато научили радостната новина, че ще имат щерка, която един ден ще роди Божия Син. В знак на признателност, че ги е дарил с рожба, те оставили щерка си в храма, с цел да служи на Господ.



Родителите на дребната Мария пуснали детето на първото ходило, а то единствено се изкачило най-горе. Там благословеното момиченце било посрещнато от свещеника на храма Захария – бъдещият татко на Свети Йоан Кръстител, измолен по същия метод от Всевишния.

Според Църквата Богородица е знак на неразривното фамилно огнище и християнските фамилни полезности. Тя е закрилница на дома, децата, родилките, както и на всички членове на фамилията.



Въведение Богородично е неразделна част от Рождественските пости и подготовката за Рождество Христово. С този празник фамилията се сплотява още по-силно и посреща по-задружно най-големия християнски празник.

Затова и съгласно християнската заръка на този ден фамилията посещава църквата – алегоричен акт, който „ повтаря “ влизането на тригодишната Мария в храма и припомня на татковци и майки за духовните им отговорности към децата.

В храмовете родителите се молят за здравето на децата си, за тяхната чиста и благословена душа.

След черква фамилията се прибира в дома, а на трапезата наложително би трябвало да има топла пита, алено вино и доста лакомства за най-малките.

Мисията на този прелестен празник е да насочи обръщение към всички ни, че децата са най-безценния подарък на този свят. И че би трябвало да бъдат обичани, прегръщани, а те от своя страна да ни радват с усмивките и любовта си.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР