На 20 юни, вторник, от 18.30 часа, в Огледална зала

...
На 20 юни, вторник, от 18.30 часа, в Огледална зала
Коментари Харесай

Добрич е част от националното турне на Людмил Ангелов – пиано и Румен Цветков - виола

На 20 юни, вторник, от 18.30 часа, в Огледална зала „ Нели Божкова “ виртуозните български музиканти от международна големина ще зарадват феновете на класическата музика в Добрич, като показват „ Мелодии “ – нов креативен план и CD.

Людмил Ангелов е изнасял рецитали, камерни концерти и е бил солиcт на реномирани оркестри, под палката на световноизвестни диригенти. Свирил е в влиятелни зали като Берлинската филхармония, „ Музикферайн ” и „ Щатсопер “ във Виена, „ Концертгебау ” в Амстердам, „ Плейел ” и „ Гаво ” в Париж, „ Линкълн Център ” в Ню-Йорк, „ Ла Скала “ в Милано, „ Алтеопер “ във Франкфурт, „ Херкулес ” в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Операта в Монте-Карло, Цюрихската опера, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, „ Аудиторио Насионал ” в Мадрид, залата на Московската консерватория, KBS в Сеул и доста други. Признат е за един от огромните модерни интерпретатори на Шопен. Гостува постоянно на най - известните Шопенови фестивали, в това число „ Шопен и неговата Европа “ във Варшава. Журира в интернационалните състезания, измежду които „ Фредерик Шопен “ във Варшава. Ангелов е бил и артистичен шеф на Музикалния фестивал „ Варненско лято “. През 2015 година е почетен с Голямата премия на град Варна за цялостната си активност. През 2022 година е почетен със званието Почетен жител на София и става притежател на най - високото отличие на Министерството на културата - „ Златен век - огърлие “.

Румен Цветков е соло виолист на Кралската испанска опера „ Кралица София “ във Валенсия, постоянен посетител солист на „ Тонхале “, Цюрих. Работи в Германия и Холандия, а през 2008 година се открива в Испания, където основава камерния оркестър „ Средиземноморски солисти “, както и фестивала за камерна музика „ МурсиАрт “ в Мурсия, чийто почетен патрон е Пласидо Доминго. Преподава виола и камерна музика в консерваторията Тилбург в Холандия и в Нов български университет в София. Има майсторски класове в Съединени американски щати, Европа и Азия. Член е на Американската виолова асоциация. Цветков е ученик на пловдивското музикално учебно заведение, учи в Съединени американски щати, в института „ Ван Клайбърн “ - Далас, а по - късно в консерваторията „ Рузвелт “ в Чикаго. В Европа получава академичното си обучение в Холандската кралска консерватория. Като изявен солист, рециталист и камерен реализатор, той е концертирал в едни от най-известните зали в света, като: Карнеги Хол в Ню Йорк, Уигмор Хол в Лондон, Моцартеум в Залцбург, Музикферайн и Концертхаус във Виена, Дворецът за изящни изкуства в Мексико Сити, Берлинската филхармония, Чикагската филхармония, Дисни Хол в Лос Анджелис и доста други. Партнира си на сцената с най - огромните музиканти на нашето време и работи с диригенти като Зубин Мета, Лорин Маазел, Херберт Бломщедт, Рикардо Шайи, Пааво Ярви, сър Джон Елиът Гардинър, Теодор Курентзис, Кент Нагано, Владимир Юровски, Пласидо Доминго, Алън Гилбърт и други Публиката в Добрич ще има привилегията да чуе виола на 330 години.

В програмата:

Михаил Глинка - Соната за виола и пиано „ Недовършена ”

Александър Глазунов - Елегия за виола и пиано, Оп. 44;

- Медитация за цигулка и пиано, Оп. 32 (аранжимент за виола Румен Цветков)

Йоханес Брамс - Скерцо за цигулка и пиано из Соната „ F.A.E. ” (аранжимент за виола Румен Цветков)

Франц Шуберт - Соната „ Арпеджионе ” D. 821

Джордже Енеску - Концертна пиеса за виола и пиано

Билети ще се продават на 19 и 20 юни, понеделник и вторник, от 14.00 до 18.30 ч., в залата. Цена 5 лева, за пенсионери и учащи - 2 лева.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР