На 20 декември празнуваме Игнажден. Св. Игнатий Богоносец е един

...
На 20 декември празнуваме Игнажден. Св. Игнатий Богоносец е един
Коментари Харесай

Игнажден е! Който пръв влезе в дома, ще определи следващата ви година

На 20 декември честваме Игнажден. Св. Игнатий Богоносец е един от най-хубавите възпитаници на св. деятел Йоан Богослов, наименуван по този начин, тъй като носел Бог в сърцето си. По време на ръководството на император Траян, при започване на ІІ в., Игнатий бил откаран в Рим, където е хвърлен на дивите зверове и раздран от тях.

Вярва се, че от през днешния ден стартират коледните и новогодишните празници. В националните поверия този ден се счита за начало на Мръсните дни (от  Игнажден  до Богоявление) и прехода от остарялата към новата година.

В някои области на България го назовават Нов ден. Другите названия на празника са Игнат и Млада година.

Според християнската традиция от този ден стартират родилните страдания на Богородица.

Това е интервалът, през който младите и нераждали дами, наричани " мъченици ", не работят, с цел да забременяват и раждат по-леко своите деца.

Според поверието 

От това кой ще влезе пръв в къщата на  Игнажден  се гадае каква ще бъде идната ви година. Който пристъпи пръв прага на дома, се назовава " полазник ", домакинята му дава игнатово кравайче и той сяда отпред на трапезата.

Рано сутринта на  Игнажден  жените наклаждат огъня, поставят гърне с вариво и подготвят тесто за самун. От него омесват колаци за всеки член на фамилията и един колак, който оставят за Бъдни вечер. Приготвят се и дребни гевречета ( " подкови " ), поръсени със сусам.

На трапезата през днешния ден би трябвало да има фасул, жито, ошав, орехи, варена царевица, зеле, лук, туршия от пипер, картофи с ориз, булгур, пита с квас, кравайчета.

Имен ден имат: Игнат, Игнатка, Искра, Искрен, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Светла.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР