На 20 декември християните в България отбелязват Игнажден - деня

...
На 20 декември християните в България отбелязват Игнажден - деня
Коментари Харесай

Празнуваме Игнажден - първият човек, влязъл в къщата, ще определи късмета през годината

На 20 декември християните в България означават Игнажден - деня на Св. Игнатий Богоносец и празник, свързван с разнообразни български поверия.

Св. Игнатий е свещеник на Антиохийската християнска черква, учредена от св. деятел Петър.

Названието му " Богоносец " е обвързвано с поверието, че като дете той е бил посочен и прегърнат от самия Иисус Христос. Месията изискал от апостолите си да не спорят за състезание, а да станат като деца, с цел да могат да влязат в царството небесно.

Св. Игнатий Богоносец умира като страдалец в Рим, а преди гибелта си написа серия от писма, които са считани за част от най-важните образци за ранната християнска теология.

В българските обичаи Игнажден се свързва с друг бит - той се възприема като начало на родилните страдания на Божията майка, съответствува като време със зимното слънцестоене и настъпването на най-дългата нощ, и е считан за начало на така наречен " мръсни дни " с прехода към Рождество Христово и Богоявление.

Един от най-известните традиции на Игнажден е " полазването " - по това кой ще влезе в къщата първи се гадае каква ще е цялата последваща година за фамилията. Ако индивидът ( " полазникът " ) е добър и с шанс, той ще донесе положително и на къщата.

На 20 декември имен ден имат Игнат, Искра, Искрен, Огнян, Пламен, Пламена, Светла и др.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР