На 2-ри януари Православната църквата почита свети Силвестър, папа Римски,

...
На 2-ри януари Православната църквата почита свети Силвестър, папа Римски,
Коментари Харесай

Честваме Свети Силвестър : Ден за почистване на боклука

На 2-ри януари Православната църквата уважава свети Силвестър, папа Римски, заемал папския трон от 314 до 335 година. 

Според легендата това е свещеникът, който кръщава публично император Константин І Велики.

Свети Силвестър е считан за настойник на животните. Празникът се назовава още Карамановден, Волски празник, Риначовден, Силвестри, Силвестровден.

Той е професионалният празник на биволовъдите. Обичаят на празника има очистителен темперамент и е обвързван с почистване, ринене на тора от оборите и метене на боклука, който не е изхвърлян от Коледа.

В нощта против празника момците, които са коледували, проведени в дружини, обикалят домовете, в които има наедрял впрегатен добитък. Тръгват с музика и песни, носят фенери. Стопаните държат отключени портите, а в обора оставят пита, месо и вино за дружината. Специален подарък, би трябвало да е подготвен от мома, която чака обичаният ѝ да пристигна.

Мъжете почистват обора, взимат каквото са им оставили и си потеглят, без да се обадят. На другия ден може да бъдат поканени на посетители от стопанина, на който са ринали.

Ако някой момък е афектиран или отхвърлен от обичаното момиче, на Св. Силвестър той може да си отмъсти, като му върне обидата. Вместо да изрине обора, той хвърля още тор вътре. Тежко на мома, за която се разбере, че по този начин е отмъстена. Ако това се случи, бащата бърза да почисти срама още преди да е съмнало. Празникът приключва с огромно хоро на площада.

В Западните Родопи назовават деня Сполезов и гледат кой пръв ще влезе в къщата. Гостът би трябвало да е добър и състоятелен човек, с цел да бъде и годината, която идва добра и заможна. На трапезата не се поставят свинско месо и сланина, с цел да бъдат здрави животните.

Имен ден честват хората с имена Силвестър, Силва, Силвия, Силвана, Серафим, Горан, Горица.

Животът и делото на Свети Силвестър

Свети Силвестър е роден в Рим и живял през III-IV век. Станал християнин от ранна възраст, до момента в който още продължавали гоненията против християнството и самичък той бил преследван, само че оживял, напомня Българска телеграфна агенция. 

На 30 години Силвестър бил ръкоположен за дякон от папа Милтиад, а след неговата гибел го избрали за римски свещеник и станал тридесет и пети папа. По негово време (314-335 г.) били извършени най-важните промени на император Константин Велики за преустановяване на гоненията и за спокойствието на Църквата.

Чрез свои пратеници свети Силвестър подписал решенията на Първия космополитен събор в Никея през 325 година Преименувал неделния ден от " ден на слънцето " на " ден Господен ", тъй като в неделния ден Господ Иисус Христос възкръснал от мъртвите. С думи и каузи светителят наставлявал своите духовни рожби. След доста и плодоносни писания, с които привлякъл в Христовата религия мнозина езичници и юдеи, свети Силвестър умрял в мир на 31 декември 335 година

Свети Серафим е роден в град Курск, Русия, през 1759 година На 10-годишна възраст почнал старателно да учи Свещеното писание, само че болен тежко. В сериозен миг от заболяването той видял в съня си света Богородица, която дала обещание да го излекува. Това в действителност се случило посредством чудотворната Курска икона на Божията майка и здравето му се подобрило, последователно се възстановило изцяло.

Когато станал пълновръстен, се замонашил в манастира в Саров. Подвизавал се старателно в молитва и пост както в обителта, по този начин и в килия в гората, където прекарал доста години. Завърнал се в манастира Саров, преподобният Серафим се посветил да служи на ближните си с молебствия и препоръки. Посрещал всички с обръщението " Радост моя! " и с поздрава " Христос воскресе! ". С молитвите си изцелявал заболели, а препоръките му били избавителни за мнозина. Упокоил се в мир на 2 януари 1833 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР