На 2 май църквата почита паметта на свети цар Борис-Михаил

...
На 2 май църквата почита паметта на свети цар Борис-Михаил
Коментари Харесай

2 май - Борисовден е!

На 2 май църквата уважава паметта на свети цар Борис-Михаил – покръстител на българите. От историята е известно, че Борис се покръства дружно с цялото си семейство и при кръщението приема името на Византийския император – Михаил. Той е наименуван равноапостолен светец, тъй като неговото дело в България и на Балканите може да се равнява на делото на първите апостоли.

Борис-Михаил е български държател, който постанова християнството и вкарва славянската книжовност в България. Той ръководи от 852 до 889 година и за малко в 893 година, когато детронира първородния си наследник Владимир Расате и възкачва на престола другия си наследник Симеон, ревнив почитател на Христос.

Самият Борис се отдава на вярата си и става духовник, отдаден до края на живота си (02.05.906 година) на пост, молитва и книжовна активност.

На 2 май означаваме Борисовден. Името Борис има прабългарски генезис. Първият прочут притежател на името е точно княз Борис I. Под въздействие на църковна традиция с името Борис са кръстени и някои съветски владетели, най-известният от които е Борис Годунов. Оттам името става известно в Европа и целия свят. Много известни персони носят това име - Борис Бекер, Борис Елцин и други

Борис е единственото българско име, което се е наложило в международната именна семантика. В смисъла на името е заложено посланието „ прочут в багра ”.

Красивото женско име Боряна, вариация на Борис, значи „ да бъде строен и вечнозелен като бор ”. Борис и всичките му производни имена внушават концепцията за битка, борбеност, мощ, превъзмогване на компликациите и тестванията.

Екипът ни желае здраве и триумфи на празнуващите през днешния ден! Носете имената си с горделивост и достолепие!

Обекти.бг

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР