На 2 май Борислав Сарафов съобщи, че в огледа на

...
На 2 май Борислав Сарафов съобщи, че в огледа на
Коментари Харесай

Инспекторатът към ВСС се самосезира след изказванията на Иван Гешев и Борислав Сарафов

На 2 май Борислав Сарафов заяви, че в огледа на местопроизшествието в деня на случая е взел участие израелски специалист по контратероризъм.

На 3 май заместник-директорът на Националната следствена работа Ясен Тодоров съобщи, че по случая работят освен български специалисти, а експерт по антитероризъм и гърмежи от Държавата Израел.

На 4 май Сарафов заяви, че се водят диалози с " Европол " за подкрепяне на следствието на случая.

На 5 май, по време на блиц надзор в Народното събрание, служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви, че по време на случая основният прокурор е пътувал самичък и не е бил със фамилията си.

Няколко часа по-късно Борислав Сарафов, в позиция до Българска телеграфна агенция, съобщи, че в първичните си изявления е бил измамен от основния прокурор. Сарафов добави, че съжалява, в случай че е внесъл комплициране, че фамилията на основния прокурор е пътувало с него.

На 7 май, в изявление за Българска национална телевизия от Съединените щати, основният прокурор Иван Гешев съобщи, че не го е боязън, само че " други хора би трябвало да ги е боязън ". Той удостовери, че когато се е случил гърмежът, не е пътувал със фамилията си, а със чиновници на НСО. Гешев разяснява, че заместникът му Борислав Сарафов, в цялата обстановка, евентуално не е съобразил изявлението си, като добави, че не възприема за нещо неприятно това " да се извиниш за грешката си ".

На 8 май Сарафов изпрати позиция до Българска телеграфна агенция, в която съобщи, че не желае да носи отговорност за " непознати грехове ". Той отбелязва, че в случай че Гешев е имал предпочитание да внесе разяснение, че е бил самичък в колата си, е можел да го стори още същия ден. Във връзка с израелския специалист, шефът на Националната следствена работа изяснява, че той е бил доведен от заместника му Ясен Тодоров " по предписание на господин Гешев ".

На 11 май номинираната от ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел съобщи, че първото, което ще направи министърът на правораздаването в неин кабинет, ще е да внесе искане за предварително освобождение на Иван Гешев от поста основен прокурор, поради уронване престижа на правосъдната власт.

На 12 май във Висшия правосъден съвет от заместник-главния прокурор и шеф на следствието Борислав Сарафов е импортирано искане за освобождение на Ясен Тодоров от длъжността заместник-директор на Националната следствена работа (НСлС).

Същият ден шестима членове на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) предложиха основният прокурор Иван Гешев да бъде предварително освободен поради тежко нарушаване на служебните отговорности.

На 15 май основният прокурор Иван Гешев направи изказване пред медиите, по време на което сподели лист с оставката си и по-късно го скъса. Гешев добави, че пристигайки от Съединени американски щати е бил поканен да си подаде оставката, в противоположен случай " някой ще натисне копчето Enter с някакви неща, с някакви видеоклипове и по тази причина по-добре да проявя здравомислие, тъй като животът продължава ". Той добави, че е време " да бъде изметен този политически отпадък ". Гешев сподели още, че ще изиска от Висш съдебен съвет да бъде отхвърлен заместникът му Борислав Сарафов.

Няколко часа по-късно изказване направи Борислав Сарафов, в което съобщи, че основният прокурор очевидно счита прокуратурата за благосъстоятелност. Сарафов добави, че се опасява за живота си и изиска защита от Главна дирекция " Охрана " към Министерството на правораздаването, " с цел да не се окажа ненадейно погубен, както беше погубен прокурорът Колев по времето на един различен основен прокурор ". Сарафов сподели още, че няма да подава оставка.

От своя страна заместник-директорът на Национална следствена служба Ясен Тодоров съобщи пред медиите, че когато Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет разискват претекстовете за освобождението му, е редно да го изслушат. По думите му претекстът за настояването за отстраняването му е за негови медийни изяви.

На 16 май служебният министър на правораздаването Крум Зарков съобщи, че е обезпечена защита на Борислав Сарафов.

Същият ден шефът Национална следствена служба подаде сигнал в Софийска градска прокуратура против основния прокурор Иван Гешев. Според сигнала Гешев е оказал въздействие на наблюдаващия прокурор по делото " Барселонагейт ". По-късно Сарафов подава и в деловодството на Висш съдебен съвет молба за формиране на дисциплинарно произвеждане против Иван Гешев.

Иван Гешев също предложи на Висш съдебен съвет да наложи дисциплинарно наказване на заместника му Борислав Сарафов.

На 18 май Пленумът на Висшия правосъден съвет одобри да разиска сигнала на шефа на Националната следствена работа Борислав Сарафов до Висш съдебен съвет против основния прокурор Иван Гешев с предложение да се образува дисциплинарно произвеждане.

Самият Гешев разяснява по време на дебатите, че ще потвърди, че не е нарушил законите и Конституцията.

По-късно, преди да се включи в съвещанието на комисията по правни въпроси, Иван Гешев съобщи, че " всички ще видят всичко, което е належащо. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР