На 18 ноември (петък) 2022 г. заедно със седмичния брой

...
На 18 ноември (петък) 2022 г. заедно със седмичния брой
Коментари Харесай

Какво свързва Лондон, Брюксел, Шанхай и... село Царацово

На 18 ноември (петък) 2022 година дружно със седмичния брой на " Капитал " излезе На 24 ноември (четвъртък) 2022 година ще се организира събитието.Присъствието на събитието е гратис, само че е нужна предварителна регистрация, която може да извършите на. Белгийската група " Телевик " създава над 110 разнообразни продукта в областта на електрониката Новата фабрика ще проработи при започване на 2023 година, като с нея се производството ще се разрасне до 150% През 2022 година се чака рекорден оборот, като досега той е 38 млн.лв., а евентуално ще доближи 44 млн.лв.
Преди 22 години произвеждащата комплицирани електронни произведения белгийска Televik group стъпва в... Царацово. Не в София, не в Пловдив, а в едно добре подредено българско село в сърцето на Тракия.

Като компания с дълготраен опит в разширението на бизнеса си " Телевик груп " деликатно е обмислила " царацовското решение ". А за неговата ефикасност приказва фактът, че отново в село Царацово e построeна и втора фабрика, която ще стартира да създава още по-сложна електроника при започване на 2023 година
Реклама
" Целта на " Телевик груп " е била новата им българска индустриална мощ да се нарежда в района на Пловдив поради репутацията му на промишлен център. А село Царацово е определено, тъй като има свободни площи за фабриката и тъй като е покрай Пловдив, откъдето наемат служащи и експерти, плюс хората от Царацово, несъмнено ", изяснява Владимир Венински - изпълнителен шеф на " Телевик България ".

Стартовата инвестиция преди 22 години е 16 млн. лв. , а предметът на активност от старта до момента не се е изменил. Тук се създават конферентни системи, информационни системи за здравни заведения и за железопътен превоз. И го вършат задоволително добре: предпочетени са в метростанциите на Лондон и Шанхай. Дори информационната система на Европейския парламент е създадена в село Царацово.
Основните съставни елементи на продукцията минават 96-часови изпитвания за надеждност и качество
Роботи и хора В екипа на " Телевик България " на щат са 200 души и два робота. Или по-точно две роботизирани линии, които сглобяват печатни платки. Компанията закупува печатните платки и електронните съставни елементи, а роботите от двете линии бързо и точно ги инсталират. Хората обаче сглобяват крайното произведение, тестват го - от време на време 4-5 денонощия, с цел да се убедят в неговото качество, надеждност и устойчивост, и едвам тогава крайният артикул потегля на път, най-често в чужбина. " Нямаме значително текучество на личния състав. Имаме добра връзка и взаимоотношение с общността, която е към компанията, с бизнеса в Пловдив. Произвеждаме над 1100 разнообразни продукта и това допуска интензивна работна среда, само че и положителни благоприятни условия за кариерно развиване и напредък ", твърди Венински.
" Когато търсим нови хора, избираме такива, които желаят да порастват и да се развиват с компанията. Изискванията за умелост са съществени и допускат повече дами, в нашата компания те са над 60 % " Владимир Венински, ИД " Телевик "
За неналичието на текучество спомага и обществената политика - няколко пъти годишно парични награди, ваучери за храна, в допълнение здравно обезпечаване, понижения в някои вериги магазини и заведения. " Имаме безвъзмезден превоз. Част от производството е на една промяна, а насищането на платки е на двусменен режим ", изяснява изпълнителният шеф. Новата фабрика Стойността на активите на първата фабрика в Царацово е 15.8 млн. лв. към 2020 година С тези активи " Телевик България " прави доход 33.8 млн. лв., което е най-малко 20% растеж на създаденото през 2020 година
Реклама
Това е растежът, който компанията поддържа в последните години, споделя Венински. Печалбата за 2020 година е била 2.3 млн. лева, до момента в който през 2021 година е 1.8 млн. лева Основният растеж през 2022 година е в направление " Конферентни системи ". Като всички производители на електронни произведения " Телевик България " " имаше и още има усложнения " с покупката на електронни съставни елементи.

И все пак " упованията ни са, че 2022 година ще бъде рекордна за оборотите на компанията, като досега те са над 38 млн. лв., а евентуално ще достигнем 44 млн. лв.. Причината е разрастването на пазара, на който се оферират продуктите. Това постанова и увеличение на личния състав приблизително с 10 до 20 на 100. Така че с разрастването на пазара сегашната фабрика стартира да ни отеснява ", разяснява Владимир Венински. В момента строителството на новата постройка е на фаза акт 14 и при започване на 2023 година ще влезе в употреба. Застроената повърхност е над 7000 кв.м с два индустриални етажа и три административни етажа в постройката, както и с нова логистична база. Най-високата точка в село Царацово ще бъде панорамната зала във фабриката, където ще бъде общото място за отмора и обяд на работещите в " Телевик България ".

" Днес имаме две поточни линии за монтаж на печатни платки, като задачата ни е да разтеглим това произвеждане, за което ще купим нови линии. Стойността на новата инвестиция все още е към 10 млн. лв., като това е цената единствено на постройката, без оборудванията в нея. Финансирахме инвестицията със лични средства от " Телевик груп ". Новата фабрика ще ни даде нови конкурентни преимущества - по-висока успеваемост, усъвършенстване на качеството, рационализиране на складовите системи и опция за разгръщане до 150% на настоящото произвеждане ", споделя Венински.

Ще бъдат наети още 20 души. Според шефа икономическата логичност диктува в Царацово темповете на повишаване на работната заплата да са по-високи от тези в Белгия, а междинната работна заплата през 2021 година е по-висока от междинната работна заплата в България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР