На 18-и ноември 1978-а година, повече от 900 души са

...
На 18-и ноември 1978-а година, повече от 900 души са
Коментари Харесай

Кой е най-големият терористичен акт в американската история преди 11 септември

На 18-и ноември 1978-а година, повече от 900 души са подготвени по заповед да изпият течност наситена с цианид. Всичко това идва по заповед на преподобния Джим Джоунс, водач на един от първите огромни култове, създател на личен град наименуван Джонсвил и феномен за американската история.

Преди 11 септември, това е едно от най-големите кланета в американската история. Повече от 900 души умират, измежду тях има доста деца. Историците по-късно биха нарекли всичко това „ Краят на един радикализъм, траял прекалено много време “.
Явление като Джим Джоунс е доказателство за две неща:
1. В Съединени американски щати има прекалено много и много лесни за манипулиране хора.
2. Сектите са сериозен инструмент за надзор в Съединени американски щати.

Как е допустимо едно момче от безпаричен генезис, без изключително обучение и прохождащо в религията, да стартира да проповядва и също така да приказва в тези времена за тъждество сред расите, половете и още доста други? Някои критици считат, че в примката на „ преподобния “ попадали и хора с задоволително познания и предпочитание да оказват помощ на останалите, тласкани от божията воля. През 1965-а година, Джоунс стартира да обикаля страната, в Калифорния се показва за духовния правоприемник на Христос и Буда. Неговата голяма фантазия била обвързана с равенството и братството сред всички. През 70-те години на предишния век, преподобния към този момент облъчвал хора в Сан Франциско.

 Rev._Jim_Jones,_1977

Снимка: By Nancy Wong – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=66016050

Основаването на по този начин наречения „ Храм на хората “ почнал да печели вниманието. Има единствено един необикновен проблем, множеството миряни трябвало да се откажат от персоналното си благосъстояние, да работят с часове гратис, освен това в името на църквата и да откажат всевъзможен контакт със фамилиите си. Джоунс имал още една налудничава концепция, той карал неговите почитатели на по-високи постове в църквата да подпишат подправени показания, че са малтретирали деца. При опит за бягство или овакантяване, те би трябвало да са подготвени за тази офанзива от страна на църквата.

Както доста други, Джоунс се тормозил от опцията да стане жертва на нуклеарна злополука. Страхът, че църквата може да пострада, стимулира преподобния да търси безвредно място, където да построи своята империя. Фалшивият избавител към този момент разполага с задоволително финанси и доста скоро избира страната Гаяна – някогашна английска колония. И по този начин всички се местят в джунглата. Тропическият климат бързо изморявал миряните, само че това въобще не пречило да се стимулират от речите на своя нравствен водач, в случай че това не пособие, постоянно можели да се респектират от „ Червената бригада “ – тежко въоръжени господа. Страната – хазаин въобще не се вълнувала от новия фетиш, идващ на тяхната земя. Някой е платил за земята, облагородява я и по всички проличава, че колонията се разраства. Когато ръководството получава доходи от сходни посетители, няма никакво предпочитание да се меси или да разяснява внезапните промени.

Семействата на колонизаторите, останали в Съединени американски щати, се тормозили. Понякога получавали писма, различен път въобще, написаното нямало никакъв смисъл и доста хора се обръщали към американските управляващи за помощ. Когато едно американско семейство в Съединени американски щати съумява да завоюва дело за настойничество на дете, отгледано в Джонстаун, нещата към този момент излизали от надзор. Лудостта, че някой ще отнеме детето на града, стимулирало всички да заловен оръжието и да се трансфорат в една дребна партизанска войска. Джоунс пътува постоянно до Съединени американски щати, където кара нови и нови последователи да продават своята земя и с парите да се реалокират в Джоунстаун – последното райско място на земята.

 Jonestown_Houses

Снимка: By Fielding McGehee and Rebecca Moore – http://jonestown.sdsu.edu/AboutJonestown/Gallery/G3/pages/JT-1979-08.htmPhoto Courtesy of „ The Jonestown report “., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3753826

Някъде там и по това време се появява концепцията, че жителите би трябвало да практикуват по този начин наречените „ бели нощи “ – подготовка за всеобщо самоубийство. Друга забавна детайлност е фактът, че самият Джоунс не разрешава полови връзки сред жителите, които не са сключили брак, само че той самият постоянно практикувал полови връзки и с двата пола. Няма доказателства за педофилия, само че Джоунс е бил задържан най-малко един път за мастурбация в тоалетната на кино в Лос Анджелис.

Положението ескалирало дотам, че калифорнийският конгресмен Лео Раян решил да вземе делегация от публицисти и с нея да се разноски до тази забавна задача. Първо желал да запознае света с този феномен и второ, персонално дал заричане пред фамилиите, чийто родственици живеят в тази дребна колония, да разбере в какво здраве са и какво вършат в действителност там.
Делегацията прекарва 17-и ноември много умерено, до момента в който някой не се пробва да намушка с нож конгресмена. Тръгвайки назад към летището, Раян взима и група от локалните, които желаят да изоставен другояче толкоз прелестното място.

 1973_Congressional_Pictorial_Leo_Ryan

Снимка: By United States Congress – Congressional Pictorial Directory, Ninety-Third Congress, January 1973, Page 18., United States Government Printing Office, Washington: 1973, Stock Number 5270-01658, Compiled Under the Direction of the Joint Committee on Printing., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1598043

Преподобният Джоунс декларира, че всеки е свободен да си тръгне, когато пожелае, затова някои в действителност са подготвени да бягат. Изпращачите вземат решение казуса доста бързо, на летището вадят оръжие и прострелват цялата делегация. Част от същата съумява да избягат и да се скрие в гората, до момента в който не ги откриват управляващите, само че самият конгресмен умира от раните си.
Жителите на Джоунстаун пък към този момент стартират да извършват задачата „ бяла нощ “. Проповедник припомня на всички, че е време да умират, тъй като в действителност няма смисъл, откакто не могат да живеят в успокоение и мир, могат най-малко да умрат в мир.

И по този начин под строй и с аудио запис от близо 42 минути се записва дебатът сред Джоунс и неговите миряни. Спорът е тежък, някои са подготвени да си тръгнат, други желаят да пощадят децата, само че Джим не е склонен, той желае да остави мощно известие за всички и да накаже Съединени американски щати за това, че не са му разрешили да ръководи дребната си империя както пожелае. Първи били децата, а по-късно почнали и възрастните да одобряват отрова.

 Screenshot_1

Снимка: YouTube/ScreenShot

Близо 300 деца са записани по какъв начин плачат, агонизирайки от несъразмерното количество цианид. Никой не е съумял да направи отровата по-бърза и безболезнена, по тази причина е била смесена с други разнообразни сокове, с цел да може най-малко да бъде по-лесна за приемане или с някакъв по-приятен усет. Действието на цианидите е обвързано с блокирането на клетъчното дишане. Кой би подозирал, че години след Първата Световна война, този химикал ще се употребява още веднъж, освен това върху спокойно население.

 Screenshot_3

Снимка: YouTube/ScreenShot

На идната заран, гаянски бойци влизат в града. Картината е смразяваща. Повече от 900 души са на земята. Убийствена тишина и купища спринцовки и чаши цялостни с отрова. Една стара жена, която спяла от самото начало, се събудила, с цел да открие всички свои другари – мъртви. Самият просветител е открит с огнестрелна рана в главата – той решил да не употребява отрова. За край можете да чуете и 40-минутния запис на хора, опитващи се да намерят по-добър излаз от създалата се обстановка. Аудио касетата е открита няколко дни след претърсването на цялото село.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР