На 17 юли Православната църква чества паметта на една от

...
На 17 юли Православната църква чества паметта на една от
Коментари Харесай

Празникът на св. Марина започва с литийно шествие

На 17 юли Православната черква празнува паметта на една от най-древните свети мъченици – великомъченица Марина, а митрополитският храм в Пловдив отбелязва своя храмов празник.

Тържествата ще стартират още в навечерието на празника на 16 юли (събота) в 18:30 часа от катедралния храм „ Успение Богородично “, където в литийно шествие, предвождано от Пловдивския митрополит Николай и свещениците от епархията, ще бъдат пренесени мощите на света Марина. В него ще вземат участие митрополити от Светия синод на БПЦ, епископи, духовници и миряни от цялата страна.

С литията до митрополитския храм „ Св. Марина “ се възпоменава същевременно и пребиваването на Чудотворната икона на Света Богородица Божигробска в Пловдив през 2010 година, чието копие бе осветено на Божи Гроб и през днешния ден е изложено за поклонение в катедралния храм. От 19:00 часа в „ Св. Марина “ ще бъде отслужена Празнична архиерейска вечерня с петохлебие.

В неделната сутрин на 17 юли Съборната архиерейска света Литургия ще стартира в 9:00 часа и ще бъде възглавена от Пловдивския митрополит Николай. Специални посетители ще бъдат псалтите от румънския хор за източно-църковно пеене „ Нектарий протопсалт ” от Букурещ.

След празничното свещенодействие от 11:30 часа в двора на митрополитския храм ще бъде изнесен празничен фолклорен концерт.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР