На 17 декември почина доц. д-р Мария Дееничина, дългогодишен преподавател

...
На 17 декември почина доц. д-р Мария Дееничина, дългогодишен преподавател
Коментари Харесай

Почина доц. д-р Мария Дееничина

На 17 декември умря доцент доктор Мария Дееничина, дълготраен учител във Факултета по публицистика и всеобща връзка на Софийския университет. Това оповестиха от Академичния състав на ФЖМК. Целият професионален живот на доцент доктор Мария Дееничина мина във Факултета по публицистика и всеобща връзка, където извървя пътя от помощник до хабилитиран учител, като отбрани докторска дисертация през 1994 година, специализира в Лондонския университет, Англия и Университета на Мисури, Колумбия, Съединени американски щати.

Доц. доктор Мария Дееничина преподаваше " Съвременна българска публицистика " и " Малцинства и публицистика ". Автор е на фундаменталното проучване " Между фанфарите и заклинанията: Тоталитарният модел на българската публицистика 1956-1989 година ", на десетки студии и публикации в реномирани български и интернационалните научни издания по въпросите на публицистиката и медийното съществуване на правата на индивида. Един от съставителите и редакторите на сборниците " От век на век, от слово към слово. Юбилеен алманах в чест на проф. дин Филип Панайотов " и " Българската публицистика 160 години. Минало-настояще-перспективи ".

Мария Дееничина бе проницателен и изчерпателен откривател на медиите от близкото минало и съвременността, ерудиран и обичан учител на генерации студенти, незаместим теоретичен началник и ментор на младите учени. Допринесе за развиването на ФЖМК като дълготраен зам-декан и началник на голям брой планове. За цялостния си принос бе удостоена с Почетен нагръден знак " Свети Климент Охридски " - първа степен, написа още Академичния съвет на ФЖМК.

Поклон пред паметта й!
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР