На 17.11.2022 г., водени от стремежа за обединяване на българската

...
На 17.11.2022 г., водени от стремежа за обединяване на българската
Коментари Харесай

Мемомрандум за сътрудничество и съвместна дейност на НДР със Сдружение „Бесарабски приятели“

На 17.11.2022 година, водени от устрема за сливане на българската нация и реализиране на всеобхватен прогрес на България, в гр. София се подписа Меморандум за съдействие и взаимна активност, сред:

Национално Движение Русофили, представлявано от Николай Малинов – ръководител на Националния съвет на Движението и Сдружение „ Бесарабски другари “, представлявано от Валери Делибалтов – ръководител на Управителния съвет.

Страните заявиха своята воля и ангажираност да обединят напъните си за реализиране на съдействие за реализиране на по-високо равнище на взаимно опознаване и интеграция на компактните български общности зад граница и българското общество.

Страните се споразумяха да си сътрудничат в следните области:

1. Съвместно образуване на разнообразни всеобщи начинания, отдадени на взаимното опознаване на българите, живеещи в и отвън България – събори, фестивали, спортни мероприятие, екскурзии, районни срещи и други

2. Организиране на разнообразни културни прояви: художествени, етнографски и фотоизложби, документални и художествени прожекции, креативен срещи, концерти – от и в компактни български общности, други мероприятия в духовната сфера.

3. Съдействие за създаване и поддържане на връзки и взаимоотношения с университетски среди и научни институции и организации в България, Украйна, Молдова, Русия и други, за запазване и обогатяване на културните обичаи, създаване на взаимни проучвателен планове и научни експедиции, развиване на музейното и библиотечното дело и други

4. Подкрепа на българските учебни заведения отвън България при проучването на българската история, език и литература. Оказване на подпомагане на възпитаници и студенти за образование в български профилирани междинни учебни заведения и висши образователни заведения.

5. Съдействие за включване в стратегиите на българските учебни заведения на тематики, предмети и начинания, свързани със запознаване на младежите с историята, културата, традициите и достиженията на българската диаспора по света.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР