На 16 януари в столичната зала “Асикс Арена” ще се

...
На 16 януари в столичната зала “Асикс Арена” ще се
Коментари Харесай

Тихомир Иванов и Александра Начева на 50-ото издание на турнира Академик

На 16 януари в столичната зала “Асикс Арена” ще се състои юбилейното 50-то издание на интернационалния лекоатлетически шампионат “Академик”. В конкуренцията ще вземат участие някои от най-силните български състезатели – Тихомир Иванов (скок на височина), Георги Цонов и Александра Начева (скок на дължина), спринтьорите Инна Ефтимова и Денис Димитров на 60 м и други.

“Това е най-старият шампионат по лека атлетика в зала в Европа и се веселя, че още веднъж успяхме да го организираме със съдействието на БФЛА и нашите съществени спонсори, сподели на конференция в Пресклуб “България” шефът на проявата Христо Стоянов. - Много се надявах това юбилейно издание на надпреварата, което е правоприемник на популярния шампионат на ФИСУ, да бъде с доста мощни спортисти и пред цялостни трибуни. Но сме длъжни да се съобразим с пандемията от ковид, по тази причина ще съблюдаваме всички противоепидемични ограничения, а надпреварата ще бъде без аудитория “.

Заявка за присъединяване са подали 570 спортисти от 67 клуба в страната, само че в проявата ще се състезават единствено 250 спортисти, измежду които и представители от Сърбия, Гърция и Кипър.

Състезанието ще бъде в 12 дисциплини за мъже и 10 за дами, за първи път в България ще има и смесена щафета на 4 по 400 метра с два поста дами и два поста мъже, а цялата демонстрация ще се организира в границите на 4 часа, посочи Стоянов.

Допълнително има планувани демонстративни стартове на 60 м за момчета и девойки, 200 м за момчета да 16 години и за юноши и девойки до 20 години.

Призьорите във всички дисциплини, класирани на първо, второ и трето място, ще се окичат с юбилейни медали, а състезателите, постигнали най-хубавото достижение при мъжете и при дамите, оценено по сравнителната таблица на Международната федерация по лека атлетика – IAAF, ще бъдат наградени с Купата на шампионата и специфична премия.

Координаторът при Българската федерация по лека атлетика Антон Бонов акцентира, че с юбилейния 50-и шампионат „ Академик “ се открива публично новия сезон в леката атлетика, а макар епидемиологичната конюнктура, както и предходната година, всички надпревари, включени в календара на БФЛА, ще бъдат извършени. На 13 февруари в зала „ Асикс Арена “ ще се състои Балканиада за младежи и девойки до 20 години, като се чака в влиятелната демонстрация да вземат участие състезатели от 20 страни.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР