На 15 юли (3 юли стар стил) 1895 г. в

...
На 15 юли (3 юли стар стил) 1895 г. в
Коментари Харесай

На 15 юли е посечен Стамболов, за който Родината и Конституцията бяха на първо място

На 15 юли (3 юли остарял стил) 1895 година в центъра на София е посечен огромния български общественик Стефан Стамболов.


Бившият министър-председател (1887-1894 г.), чиято огромна заслуга е превръщането на България в съвременна европейска страна, е осъществено от група проруско насочени лица, отпред с Наум Тюфюкчиев. За физически убийци са посочени Михаил Ставрев-Халю, Боне Георгиев и Атанас Цветков-Талю.

Злодеянието е осъществено на ул. „ Раковски “ и „ Стефан Караджа “, където Стамболов е обичал да се разхожда на път за Юнион клуб. Раните му са толкоз тежки – над 12 единствено по главата, отсечени са двете му ръце, че той не съумява да се съвземе и умира на 18 юли.

Гибелта на Стефан Стамболов е един драматичен факт. Той е политик с огромен мироглед, излязъл от недрага на българското възрожденско общество. Това го прави още по-уникална персона, тъй като не е приключил политически школи, не приказва 5 езика, не се разхожда в дипломатическите приеми, само че прави неща за България, които малко хора са ги създали с доста огромен нюх. Стефан Стамболов има сетива за българския народен интерес.

За него преди всичко стои Родината, на второ – Конституцията, тъй като тя е Държавността, на трето – Князът, тъй като князът е гаранцията, че България ще съществува в интернационален проект. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР