На 15 септември приключва европейската забрана за внос на украинско

...
На 15 септември приключва европейската забрана за внос на украинско
Коментари Харесай

Фермерите в Полша имат опасения, въпреки удължената забрана за внос от Украйна

На 15 септември завършва европейската възбрана за импорт на украинско зърно на полския пазар. Полша изрично се опълчва на анулацията на ограничаването, защото се притеснява от неодобрение измежду земеделските стопани, които са претърпели загуби заради допускането на доста по-евтино украинско зърно на пазара, както и от липса на поддръжка за държавното управление на парламентарните избори, които са планувани за идващия месец в Полша.
Днес се води борба за това дали ембаргото върху украинското зърно ще бъде анулирано на 15 септември. Европейската комисия и нашите държавни управления могат да споделят каквото си желаят, само че ние знаем, че украинското зърно продължава да идва, да вземем за пример за механически цели. Разликата в един звук пшеница е до 200-300 злоти на звук, в Полша просто е останало прекалено много украинско зърно, тъй че финансовото ни състояние е неприятно.
Анджей Соболевски, земеделец

Управляващата партия обаче декларира, че няма да разреши украинското зърно да навлезе на полския пазар до края на годината, даже в случай че това значи да се опълчи на Брюксел.
За благополучие, това не е проблем за полските аграрни производители, а проблем в връзките сред полската страна и Европейската комисия. Полските аграрни производители не са застрашени от нищо, тъй като в случай че Европейски Съюз не вкара това удължение на възбраната, ще го направи полската страна.
Рисшард Чарнецки, евродепутат, „ Право и правдивост “

В момента Полша транзитира украинско зърно, само че земеделските производители настояват, че потенциалът на пристанищата не е задоволителен за съответния и своевременен експорт на полско и украинско зърно, като настояват, че зърното е насъбрано и чака да бъде натоварено на кораби. Представители на пристанище Гданск отхвърлят. След сложни години фермерите към този момент не имат вяра на обещания, опасявайки се, че те ще бъдат прекъснати незабавно след изборите в Полша на 15 октомври тази година.

Собственикът на зърното зад мен не знае за какъв брой и по кое време ще го продаде, само че към този момент би трябвало да влага в производството за идната година. За страдание даже още една 3-месечна възбрана не е дълготрайно решение на проблемите на полските и украинските аграрни производители.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР