На 15 септември около 17:00 часа, зам.-кметът на район Източен

...
На 15 септември около 17:00 часа, зам.-кметът на район Източен
Коментари Харесай

Кой и защо следи Ерол Садъков – зам.-кмет на район Източен в Пловдив?

На 15 септември към 17:00 часа, зам.-кметът на регион „ Източен ” Ерол Садъков кара в регион „ Тракия ”, когато вижда в огледалото за назад виждане автомобил „ Тойота Авенсис ”, който се движи компактно зад него. След няколко завоя колата продължава да е зад него. Садъков отбива настрана, с цел да приказва по телефона, а мистериозната кола стопира на метри от него. След минута той потегля, а преследвачът му още веднъж се залепя за него.

„ Няколко пъти намалявах или увеличавах скоростта, сменях лентите, само че колата повтаряше напълно моите придвижвания ” описа Садъков. Садъков стопира на „ Гладстон ”, с цел да купи нещо, а автомобилът стопира зад неговата кола. След това отива на Главната, където непознатите не престават да го следват – този път пеш. Два часа по-късно той към този момент е уверен, че не става дума за съвпадане и потегля към дома си. Спира пред входа, където го чака брат му. Зам.-кметът слиза и вижда, че от другата кола излиза мъж, който върви на няколко метра след него.

„ Позвъних на 112 и им обясних обстановката. Казах им, че кола с непознати мъже ме преследва и се тормозя Свързаха ме с Пето районно управление (на МВР). След малко от там ми върнаха позвъняване и ми споделиха, че не могат да изпратят незабавно патрул, защото има „ тежкък случай ”. описа Садъков пред.

Междувременно той се доближава до автомобила на преследвачите и насочва към тях камерата на телефона си. „ В колата имаше двама мъже – единият на възраст 45, другият към 35-годишен. Попитах ги мога ли да им оказа помощ с нещо, защото повече от два часа карат след мен. Те се ядосаха, че ги фотографирам и ми обявиха, че нещо съм се объркал ”. Предупредих ги, че съм се обадил на 112 и като пристигна полиция ще установим кой се е объркал ” твърди зам.-кметът.  

Тойотата потегля, а по-късно идва патрулът. Садъков отива в районното, където подава тъжба, в която разказва тревожната преживелица.

Снимките от телефона му демонстрират ясно лицата на мъжете. След малко изследване излиза наяве, че двамата са чиновници на Пето районно – същото, в което Садъков е пуснал тъжба. Заснетите, Тодор Мицев и Стоян Атанасов, са цивилни, движат се с необозначена кола, не се легитимират, а когато са разкрити – бягат под паника.



От тук следват разумните въпроси, а точно:

Защо двама полицейски чиновници наблюдават представител на изпълнителната власт?
По чия заповед е бил наблюдаван Ерол Садъков и регламентирани ли са дейностите на въпросните служители на реда?
Извършил ли е Садъков нарушаване или престъпно закононарушение, което да допуска против него да бъдат подхванати сходни дейности?
Уведомена ли е прокуратурата и има ли глоба на съда за подхванатите дейности?
Има ли утвърден проект за следене на Садъков и в случай че подобен съществува, от кого е написан?
Защо следенето се прави с частен автомобил? Кой, по какъв начин и под каква форма заплаща за потреблението му?
Има ли записано тежко произшествие на територията на Пето РПУ в часовата зона, в която Садъков е подал сигнал, че е наблюдаван и е потърсил помощ от полицията.
В случай, че следенето на Садъков не е регламентирано, какво нарушаване са направили полицейските чиновници и какви наказания планува законът?

Има ли формирана инспекция по отношение на жалбата, подадена от Садъков?

В петък TrafficNews изпрати същите въпроси до министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, шефа на ОД МВР-Пловдив ст. комисар Димитър Балев, до ръководителите на Апелативна и Окръжна прокуратура – Пловдив.

„ Не сме осведомени за подобен проблем, само че след приемане на писмото с въпросите, Окръжна прокуратура се самосезира. Разпоредена е инспекция за вероятно осъществяване на длъжностно закононарушение и нерегламентирано потребление на СРС-та ”, разяснява зам.-окръжният прокурор Галина Андреева.

Отговори от министерството на този стадий не сме получили.

Ерол Садъков е безапелационен, че няма причина да бъде наблюдаван, нито е потърсен за пояснение или разпит откакто е подал въпросната тъжба в Пето районно.

За да бъдат законни сходни дейности, те би трябвало да бъдат придружени от съществени доказателства, както и от нужните правосъдни разпоредби и проекти за работа на терен. Дали такива съществуват, следва да разберем. Ако обаче такива няма, а следенето е /само/инициатива на някой полицейски шеф, който се пробва да се хареса на новото управление на министерството, към този момент влизаме в полето на Наказателния кодекс.

Предвид и забърканите в абсурда, не е изключено следенето да е повлияно от фактори, отвън Министерство на вътрешните работи. Преди няколко години Тодор Мицев бе осъден за изнасяне на вътрешна информация от масивите на Министерство на вътрешните работи в интерес на трето лице. Той е засечен, да прави информация за коли на лица, обвинени в кражба на 9 тона олово от КЦМ. Въпросният полицейски чиновник обаче не работи по въпросната кражба. Тя обаче с изключение на от полицията, се проверява и от частна консултантска компания, обвързвана със съветника на президента Пламен Узунов. Назначена е вътрешна инспекция, а комисията открива, че има осъществени серия нарушавания от Мицев. Служителят е осъден дисциплинарно, само че след няколко месеца Пламен Узунов заема поста вътрешен министър и анулира наказването.

Разпитът на двамата чиновници би трябвало да хвърли светлина върху „ спецоперацията ” на Пето районно. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР