На 15 април Алберто Анджела се завръща в българските книжарници

...
На 15 април Алберто Анджела се завръща в българските книжарници
Коментари Харесай

Клеопатра - царицата, която покори вечността

На 15 април Алберто Анджела се завръща в българските книжарници със заглавието " Клеопатра. Царицата, която провокира Рим и покори вечността " (Колибри). Възхитителната корица е дело на Стефан Касъров. Преди повече от 2000 години, в сурови времена на мъжко владичество, една млада жена съумява да се наложи като фактор на античната геополитическа сцена.

 

Коя е Клеопатра и по какъв начин го реализира? Тази книга се концентрира точно върху един основен преход в историята. В частност върху четиринайсет години, от март 44 година прочие Xр. до август 30 година прочие Xр. Разказът стартира с шест огромни имена, свързани с властта – Цезар, Касий, Брут, Марк Антоний, Октавиан и Клеопатра, – а най-после остава единствено едно, Октавиан. Точно той, към този момент без противници, ще има след това времето и мъдростта да постави основите на една от най-великите империи на всички времена – Римската.

 

Въпросът е: какъв брой значима е била ролята на Клеопатра, с цел да се открие пътят на този развой и индиректно да се даде опция на Октавиан да остане еднолично на власт? Много, както ще видите. Защото Клеопатра е освен пленителна жена и кралица с огромно умеене в ръководството на властта, а и необикновен " катализатор " на историята. Египетската кралица, покорила двама от най-славните мъже на своята ера, надалеч не се вмества в опростителския образец на красива и пагубна прелъстителка.

 

С гения си на общественик и пълководец, с дързостта и решимостта си, със своята просвета и осведоменост и с тайните си оръжия на неустоимо омайна жена тя съумява да изведе страната си от изтощителните вътрешни битки към агресия и подем. Алберто Анджела (р. 1962 г.) е италиански археолог, антрополог, публицист, документалист и ослепителен популяризатор. От дете обикаля света с татко си, известния ефирен публицист Пиеро Анджела, научава няколко европейски езика и придобива голяма космополитна просвета. Автор е – взаимно с татко си и независимо – на десетина научнопопулярни труда, сътрудничи на вестниците " Ла Стампа ", " Айроне ", " Епока ", води предаването " Одисей " по италианската телевизия RAI.

 

Стилът на Анджела помирява три жанра: археологическата монография (заради съдържанието), известното четиво (заради стила) и романа поради картинно пресъздадените нрави и усета за духа и атмосферата в античния свят. В един повратен миг в древността фигурата на Клеопатра, съизмерима с тази на Елизабет І в Англия, се трансформира в " катализатор ” на историята и оказва извънредно въздействие на събитията, предопределили бъдещето на западния свят и даже нашия живот през днешния ден. Ето за какво създателят на " Един ден в Древен Рим " и " Трите дни на Помпей " й посвещава следващата си увлекателна книга.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР