На 14 септември се навършват 700 години от смъртта на

...
На 14 септември се навършват 700 години от смъртта на
Коментари Харесай

Вечният „Ад“ на Данте с ново луксозно издание на български език

На 14 септември се навършват 700 години от гибелта на един от най-големите поети в историята на литературата Данте Алигиери (1265 – 1321). По този мотив първата част от „ Божествена комедия “ - „ Ад “ , е преиздадена в стилно библиофилско издание, което към този момент можем да открием на българския пазар от издателство „ Кръг “.

Запазването на класическия тип на творбата допуска потреблението на достоверния първи превод на огромния български стихотворец и публицист Константин Величков от 1906-а, както и гравюрите на френския художник Гюстав Доре. Оформлението на впечатляващия том с твърди корици е дело на Милена Вълнарова.

 Ад Данте книга Издателство Кръг

Над „ Божествена комедия “ Данте работи дванайсет години, съвсем до самата си гибел. Поемата е считана за едно от най-великите творби в италианската и международната литература изобщо, а „ Ад “ е първата и несъмнено най-популярна част от нея. Останалите са „ Чистилище “ и „ Рай “.

Адът на Данте разказва в първо лице пътуването му през деветте кръга на пъкъла , където съгрешилите получават наказванията за греховете си. Водач на Алигиери през мрачното и рисково пътешестване е древноримският стихотворец Вергилий, създателят на „ Енеида “.

Първият превод на „ Ад “ на български език прави огромният стихотворец, публицист и политик Константин Величков, превеждал още Виктор Юго и Уилям Шекспир. Зa издaниeто на „ Ад “ пoлyчaвa блaгoдapнocти oт ĸpaля нa Итaлия , a eĸзeмпляp oт книгата ce cъxpaнявa и ceгa в Haциoнaлнaтa библиoтeĸa в Pим.

Редактор на Величковия превод на „ Ад “ е самият Иван Вазов, персонален другар на поета. Произведението е оповестено през 1906 година в емблематичното списание „ Художник “, което е с интерес към високото европейско и модерно изкуство и по това време е на равнището на международни значими списания за просвета и изкуство.

Гюстав Доре (1832 – 1893) е френски художник и гравьор, прочут с истинския метод и голямата си работливост: с над 10 000 гравюри и повече от 4 000 издания. Винсент ван Гог назовава Доре „ художникът на народа “ поради необятното разпространяване на неговите серии от гравюри по литературни произведения. Доре стартира работата си по „ Ад “ от „ Божествена комедия “ през 1857 година Той основава 76 гравюри върху цяла страница за голямоформатното илюстровано издание , което излиза от щемпел при започване на 1861 година и има голям триумф и въздействие върху обществото. Доре илюстрира още Библията, както и книги на Балзак, Данте, Байрон, Едгар Алън По, Джон Милтън и други

През септември освен Италия, само че и целия свят отбелязва годишнината от гибелта на флорентинския стихотворец с доста събития, отдадени на Данте – литературни четения, изложения, нови издания на творбите му, антологии и даже дълго писмо от папата. Част от тази респект към Алигиери е и изданието на „ Кръг “, налично по книжарниците месец по-рано.

 Ад Данте книга Издателство Кръг
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР