На 14 септември православните християни честват Кръстовден. На този ден

...
На 14 септември православните християни честват Кръстовден. На този ден
Коментари Харесай

Кръстовден е! Ето какво не трябва да ядем днес и какво е добре да сложим на трапезата

На 14 септември православните християни празнуват Кръстовден. На този ден се подрежда специфична празнична софра и се съблюдава непоколебим пост. От през днешния ден стартира и гроздоберът.

На Кръстовден е неразрешено да се ядат всевъзможни червени храни като червени ябълки, червен пипер, домати, репички и други. Този пост се съблюдава като израз на респект към кръста, върху който Исус е пролял кръвта си, с цел да избави човечеството.

За празника се подготвя ритуален самун, наименуван Кръстова пита, от най-възрастната жена в дома. Върху питата би трябвало да се оформи и огромен кръст, преди да се изпече.
 image2_16x9.png Няма да ги познаете! Ето по какъв начин са изглеждали членовете на кралското семейство на първия образователен ден На фокус
Обредният самун се подготвя от половин кг брашно, половин чаена лъжичка мед, половин чаена лъжичка сода бикарбонат, половин супена лъжица оцет и вода, нужна за замесването.

Тъй като питката е постна, тя съвсем няма да се надигне след изпичането и би трябвало да се яде, до момента в който е топла, тъй като откакто изстине, ще е доста твърда.

Според традицията брашното би трябвало да се пресее три пъти, преди да стартира месенето на питката.

Обредната питка се разчупва, когато цялото семейство се събере към масата. Тогава от всеки един се изричат думите Кръстец кръст да боли, мене кръст да не боли.

Смята се, че казвайки тези слова, хората ще се предпазят от болки в кръста през годината, до момента в който работят.

На трапезата с изключение на питата за Кръстовден наложително би трябвало да участват печена тиква и грозде, защото това са типичните есенни храни, а Кръстовден се счита за деня, от който стартира есента. На масата би трябвало са се подредят единствено постни ястия.

От Кръстовден стартира гроздобер. Според националните вярвания преди този празник гроздето още не е узряло, само че след 14 септември е готово за консумация.

Първото откъснато грозде се занася в църквата, с цел да бъде осветено. Прието е на този ден хората да си раздават грозде, с цел да е плодородна идната година.

От 14 септември стартира и сеитбата на житните култури. Преди да бъдат засети, те би трябвало да бъдат осветени точно на този празник.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР