На 13 ноември рано сутринта при ясно време ще може

...
На 13 ноември рано сутринта при ясно време ще може
Коментари Харесай

Сензационно: От 06:05 до 08:12 часа утре НЛО ще прелита в небето над България! КАРТИ показаха какви аномалии да очакваме

На 13 ноември рано сутринта при ясно време ще може да се следи съединяване (видимо сближаване) на двете най-ярки планети Юпитер и Венера. Явлението ще е очевидно доста ниско над източния небосвод от към 6:15 часа до развиделяване за Западна България и от към 6:05 часа до развиделяване за източната половина на страната, преценено най-общо. Това заяви Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките, представен от Фокус.

Желаещите да следят явлението би трябвало да изберат място с невисок небосвод в посока изток-югоизток. Поради високата бляскавост на двете планети не е наложително да се търси наблюдателно място отвън градовете.

Горните етажи на високите здания могат да дават напълно комфортна опция, в случай че от тях се разкрива панорама в посока изток-югоизток.

Изравняването на ректасцензиите (небесните дължини) на двете планети ще настъпи в 08:12 часа на същата дата, когато Венера ще бъде на 0.3° северно от Юпитер, само че тогава дневната светлина към този момент ще пречи на наблюденията.

Съединенията на Венера и Юпитер постоянно стават мотив за известия за „ следени “ НЛО и други аномални феномени в небето. Това се дължи основно на обстоятелството, че доста хора не са осведомени, че планетите от Меркурий до Сатурн са забележими с невъоръжено око и че най-често те са с бляскавост по-висока от тази на звездите.

Физикът Пенчо Маркишки сподели две карти.

Първата карта показва симулация на небето над югоизточния небосвод за наблюдаващ от Западна България (София) на 13 ноември 2017 година към 06:15 ч. публично време.


Втората фигура е симулация на съединението, както ще се вижда в окуляра на телескоп с малко нарастване, към 06:15 ч. публично време. Образът е огледално извърнат – с разменени ляво и дясно (север е горе-вдясно).

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР