На 13 ноември 1868 г. в Паси, близо до Париж

...
На 13 ноември 1868 г. в Паси, близо до Париж
Коментари Харесай

13 ноември 1868 г. Умира Росини

На 13 ноември 1868 година в Паси, покрай Париж умира Джоакино Росини. Той е роден на 29 февруари 1792 година в Пезаро в семейство на музиканти. От ранно детство демонстрира своя огромен гений, само че родителите му са членове на пътуваща оперна натрупа и детето не може да учи редовно музика.

Сериозните му музикални занимания стартират на 12 години, когато фамилията се преселва в Болоня. През 1813 година, когато основава „ Танкред “ и „ Италианката в Алжир “, той към този момент е най-популярният оперен създател в родината си. Мелодии от неговите опери стартират да се пеят на всички места.

През 1815 година шефът на неаполитанския спектакъл „ Сан Карло “ - Барбая, предлага на Росини да стане композитор и диригент на неговата натрупа при прекомерно преференциални условия. Росини приема предлагането, като обаче си резервира правото да написа и за други оперни сформира. Най-големите му триумфи са свързани с неаполитанския интервал на неговата активност.

Своето гениално произведение "Севилският бръснар " основава единствено за 12 дни.

След това Росини основава цяла поредност творби - „ Отело “, „ Пепеляшка “, „ Крадливата сврака “, „ Мойсей в Египет “, „ Мохамед II “.

До 1822 година Росини живее в родината си. След това във Виена и Лондон. В австро-унгарската столица славата му е извънредно огромна и съперничи на Бетовен. От 1824 година Джоакино към този момент е в Париж. Там става шеф на Италианския оперен спектакъл. Росини сервира най-значителното си произведение в региона на сериозната опера - „ Вилхелм Тел “, написана в стила на огромната френска опера. Това е последната музикално-сценична творба на 37-годишния композитор, напомня плакат.бг.

До гибелта си, близо четиридесет години по-късно, Росини няма да напише нито една опера. Той ще сътвори единствено няколко църковни композиции, сред които фамозната „ Стабат Матер “, и поредност албуми с песни и инструментални пиеси с истински имена като „ Четири закуски и четири десерта за пиано “, „ Албум за възрастни деца “, „ Няколко дреболии в албума “, „ Болкоуспокояваща музика “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР