На 13 февруари се навършват 100 години от рождението на

...
На 13 февруари се навършват 100 години от рождението на
Коментари Харесай

Ученици от ОУ Стефан Стефанов почетоха своя патрон

На 13 февруари се навършват 100 години от рождението на Стефан Стефанов. По този мотив на 11 февруари 2022 година в главното учебно заведение в с. /гара/ Елин Пелин, носещо неговото име, се организира церемониален патронен празник. Поклон и почит пред националния преподавател, музикант, създател и държавник демонстрираха деца и учители от учебното заведение, музикантите от ПДО " Стефан Стефанов ", а също по този начин поданици и посетители на селото.  

На този популярен ден бе почетена паметта на н. у. Стефан Стефанов, основателя на Представителния духов оркестър в с. /гара/ Елин Пелин. Сред формалните посетители на събитието бяха двете дъщери на учителя - Гунка и Станка, както и неговия внук Стефан. Събитието почетоха кметът на Община Елин Пелин господин Ивайло Симеонов, зам.-кметът госпожа Рени Николова, ръководителят на Общински съвет Елин Пелин господин Николай Плещов, общинският консултант господин Богомил Бранков и госпожа Емилия Василева от кметство с. /гара/ Елин Пелин. Водещ на празника бе домакинът и шеф на учебното заведение господин Антон Тонев. По негова самодейност преди години учебното заведение приема името на н. у. Стефан Стефанов.  

Град Елин Пелин чества 62 години от основаването си
2 февруари е незабравим ден в историята на град Елин Пелин. На тази дата през 1960 година е обнародван Указ №38 на Президиума на Народното съб...
Прочети повече
В края на своята приветствена тирада, отдадена на 100 годишнината от рождението на националния преподавател, кметът Ивайло Симеонов удостовери, че " името на Стефан Стефанов ще продължава да бъде изписано със златни букви в историята и културата на община Елин Пелин и България ".  

Учениците от всеки клас в ОУ " Стефан Стефанов ", с. /гара/ Елин Пелин сервираха венци и цветя пред паметната плоча на техния патрон в двора на учебното заведение, а наследниците на делото и креативния му дух от Представителния духов оркестър с диригент господин Вилимир Кирилов извършиха тържествена музика на празника.  

Внукът на създателя, носещ неговото име господин Стефан Борисов по-късно благодари на кмета на Община Елин Пелин за отношението му към честването на кръглата годишнина на Стефан Стефанов. " Благодаря Ви за наличието през днешния ден на празника за 100 години от рождението на Стефан Стефанов! Уважението към предишното е все по-рядко... веселя се за хубавите думи, които казахте за моя дядо! А когато думите не са от авансово написана тирада, то цената на казаното е неизбежно по-висока! Това демонстрира вашата откровеност и положително отношение! Дано това учебно заведение и духов оркестър имат все по-голяма обществена и социална роля за Вашата община! "

Още от СОФИЯ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР