На 12-ти септември т.г. покрай Земята ще мине кометата C/2023

...
На 12-ти септември т.г. покрай Земята ще мине кометата C/2023
Коментари Харесай

Слънчевият вятър откъсна опашката на комета

На 12-ти септември т.г. около Земята ще мине кометата C/2023 P1 (Nishimura). Тя ще може да следи и с невъоръжено око, само че за миг тормози феновете.

Причината е, че ентусиазъм на безоблачен вятър " откъсна " опашката на кометата, а точно тя е най-атрактивната ѝ част за феновете. Учените назовават този миг " отцепване ".

Той се демонстрира, когато слънчево изригване провокира по-мощен ентусиазъм безоблачен вятър. Ако той доближи кометата, силата му  е задоволителна да разсее опашката ѝ, която е формирана от разнообразни парчета, прахуляк и лед.

Добрата вест е, че кометите възвръщат опашките си относително бързо. Понякога са нужни единствено няколко чака и опашката се завръща с цялостния си искра.

Проблемът в тази ситуация на Nishimura е, че Слънцето е в деен интервал сега и има поредност изригания. Те ще насочат още пориви към кометата и това още веднъж ще се отрази на опашката ѝ.

В взаимозависимост от това по кое време поривите ще доближат кометата, може да бъде влошена гледката към нея от Земята. Кометата и сега се вижда в ранните часове преди изгрев или незабавно след залез, само че през идващите дни ще е по-красива, когато се приближава до планетата.

Самата комета е изцяло безвредна за Земята. Тя ще премине на над 100 млн. км. от планетата. Въпреки че може да бъде забелязана и без съоръжение, най-добре е да се употребява дребен телескоп или бинокъл. Тя може да бъде открита в региона на съзвездието Лъв.

Бъдещето на кометата е неразбираемо. Тя ще обиколи Слънцето на 17-ти септември и това е най-рисковият миг за една комета. Много от тях се разпадат. Ако Nishimura оцелее, ще се върне след към 500 години.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР