На 11 септември в Норвегия се проведоха местни избори. Гласува

...
На 11 септември в Норвегия се проведоха местни избори. Гласува
Коментари Харесай

Главната партия в Норвегия загуби избори за първи път от 100 години

На 11 септември в Норвегия се организираха локални избори. Гласува се общо в 357 общини. Резултатите от изборите могат да бъдат разказани, въпреки и с разнообразни, само че във всеки случай ярки прилагателни.

Изборите са „ исторически “: за първи път от съвсем 100 години социалдемократическата Arbeiderpartiet престана да бъде най-подкрепяната партия в Норвегия (21,7% от гласовете), губейки позиции пред дясната партия Høyre, която получи 25,9% % от гласовете (което е нарастване по отношение на предходните изборис 5,8%);

„ Катастрофални “ избори: Управляващата лява коалиция имаше слаби резултати в доста огромни градове, в това число Осло, Берген и Трондхайм. Левицата получи най-вече гласове единствено в 12 от 50-те най-големи общини при 26 общини по време на предходните избори.

Друг огромен губещ е Senterpartiet. Партията на центъра, чийто водач е министърът на финансите Тригве Слагсвол Ведум, губи релативно най-вече гласоподаватели в 187-те общини в страната;

„ Изненадващи “ избори: извънпарламентарната Партия на промишлеността и бизнеса (Industri - og næringspartiet, INp), която се назовава единствената същинска екологична партия в Норвегия и се застъпва, наред с други неща, за продължение на петролните изследвания, получи поддръжката на 3% от гласоподавателите, което може да се окаже решаващо в някои градове.

Но с изключение на резултатите имаше и компликации с процеса. Няколко общини оповестиха за проблеми с гласуването.

Така да вземем за пример в някои секции липсваха бюлетини на извънпарламентарните партии, а тук-там бяха скрити зад други. Норвежките изборни чиновници приписват разпознатите проблеми на човешка неточност, без да виждат никакви умишлени дейности в тях. В същото време в редица общини представители на районни организации на извънпарламентарни партии към този момент са подали тъжби за резултатите от вота.

Въпреки обстоятелството, че преброяването на гласовете е съвсем приключено, в този момент в редица градове царува неспокойна политическа обстановка.

В Берген, Трондхайм, Лилестрьом и Фредрикстад никой блок няма болшинство. Тук и в други общини предстоят тежки договаряния, които могат да доведат до непредвидими обединения.

Голяма част от резултатите от изборите се дължат на икономическата рецесия, която стартира в Норвегия предходната година с рекорден скок на цените на електрическата енергия.

Рекорден растеж на цените, нулев стопански напредък, на практика никакъв растеж на действителните заплати, намаляване на норвежката крона и повишение на главния лихвен % - всичко това повлия на целите на гласоподавателите.

В изследване на Respons Analyse, извършено през юли-август тази година, 45% от интервюираните споделят, че Норвегия става все по-лошо място за живеене. След изборите през 2021 година този дял е едвам 25%.

Характерно е, че в Норвегия към този момент има повече песимисти, в сравнение с оптимисти.

През 2021 година 32% споделиха, че считат, че Норвегия ще бъде най-хубавата страна за живеене след 10 години, по отношение на 22% през 2023 година Докладът за икономическите вероятности, направен от Норвежкото централно статистическо бюро, не прибавя оптимизъм, доколкото по този отчет се планува ново нарастване на главния лихвен % до 4,25% през септември тази година.

„ Избирателите желаят решения на неотложните обществени проблеми “, сподели ръководещият шеф на Respons Analyse Ан Гретеберг Майер. И човек не може да не се съгласи с нея.

Повечето гласоподаватели са загрижени за дефицита на запаси в здравната система, растящите разноски за живот и възходящия брой възрастни хора. Делът на обезпокоените от световното стопляне и последствията от рисковите климатични условия обаче не се е нараснал доста за две години.

Местните избори са по-малко повлияни от интернационалния дневен ред, защото гласоподавателите са по-фокусирани върху проблемите на своята община.

Но е особено, че в подтекста на продължаващите военни дейности в Украйна норвежките общини би трябвало да одобряват повече бежанци, само че не всички желаят това.

През май общините бяха помолени да одобряват 7000 бежанци допълнително, в сравнение с към този момент са приели. Преди седмица стана известно, че общините са се съгласили да заселят единствено 34 хиляди бежанци от нужните 38 хиляди. Това е макар обстоятелството, че общините могат да получат 50 000 норвежки крони на човек в допълнение към първичното искане от Службата за приобщаване и разнообразие.

Изпълняващият длъжността шеф на организацията Лисбет Франсплас Рьорен споделя, че някои общини оповестяват, че имат проблеми с обезпечаването на задоволително жилища и задоволителен потенциал за общински услуги като опазване на здравето, учебни заведения и детски градини.

Изборните резултати бяха повлияни и от министерските кавги, в които Норвегия беше затънала това лято.

В края на август норвежкият външен министър Аникен Витфелд попадна в светлината на прожекторите. Нейният брачен партньор Ола Флем придобива акции, в това число на производителя на оръжие Kongsberg Gruppen, по време на интервала, когато Витфелд към този момент е министър на външните работи.

Общо по данни на изданието VG, той е направил повече от 100 покупко-продажби. Придобиването на дялове в компании, участващи в държавни поръчки и зависещи от политическите решения на държавното управление, опонира на правилата на безпристрастност и разпоредбите за търговия с акции на членове на държавното управление и техни близки родственици.

Заслужава да се означи, че Витфелд е четвъртият министър, забъркан в скандал за нарушение на правилото на безпристрастност. Двама министри към този момент подадоха оставки (норвежкият министър на науката и висшето обучение Ола Бортен Му, който също закупи акции в Kongsberg Gruppen, и министърът на културата и равенството Анет Третебергстуен ). В същото време министърът на образованието съумя да резервира поста си.

Но макар рецесията на доверието и разочароващите резултати, актуалният министър-председател Йонас Гар Стьоре в понеделник вечерта към този момент съумя да съобщи, че без значение от изборните резултати след 2 години ще се бори да резервира позицията на министър-председател. Не всички в Arbeiderpartiet обаче споделят оптимистичната позиция на Стьоре, като желаят да издигнат въпроса за избор на доверие към техния водач на идващия партиен конгрес.

Социалдемократите би трябвало да си извлекат поука от миналите локални избори, с цел да си върнат изгубеното доверие на гласоподавателите преди идните парламентарни избори през 2025 година

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР