На 11 май 81-годишният австралиец Джеймс Харисън дари кръв за

...
На 11 май 81-годишният австралиец Джеймс Харисън дари кръв за
Коментари Харесай

Този човек спасил живота на над 2 милиона деца. Ето как го направил:

На 11 май 81-годишният австралиец Джеймс Харисън подари кръв за финален път в живота си.

Той правел това в продължение на 60 години и е първият и най-известен участник в националната стратегия за подкрепяне на майките с негативен резус фактор и техните деца.

Като младеж Джеймс Харисън претърпял интервенция за премахване на бял дроб; за желта получил кръвопреливане.

„ Дори не знам тъкмо какъв брой хора, които не познавах, избавиха живота ми “, спомня си Харисън.

Тогава той си дал заричане, че ще подарява постоянно кръв. И в действителност, на 18-годишна възраст стартира да дава кръв на Австралийския червен кръст.

През 60-те години на предишния век австралийските лекари стартират да търсят метод за битка с високата детска смъртност в страната.

„ До 1967 година хиляди бебета умираха всяка година в Австралия и никой не можеше да разбере за какво “, споделя говорителката на Червения кръст на Австралия Джема Фалкенмайър. „ Жените имаха многократни спонтанни аборти, децата се раждаха с мозъчни увреждания. “

Лекарите стигнали до извода, че повода се крие в негативния резус фактор – неналичието на антиген D в кръвта на някои дами.

По време на бременност те могат да имат Rh спор с плода, чийто резус факторфактор е позитивен: тялото на дамата стартира да създава антитела, които се стремят да унищожат „ враждебните “ кръвни кафези на плода.

Това предизвиква хемолитична болест при кърмачетата и може да докара до гибел на бебето преди раждането. В Австралия конфликтният резус фактор се среща при 17% от бременните дами.

Учените разкрили, че заболяването може да бъде предотвратена посредством инжектиране на антирезус имуноглобулин, който се изолира от човешка кръвна плазма.

Те почнали да търсят кръвни банки за подобаващ донор и разкрили Харисън.

До този миг той бил кръводарител от 10 години. Предложили му да стане участник в пробна стратегия за създаване на лекуване – и той незабавно се съгласил.

„ Помолиха ме да бъда морско свинче и от този момент непрекъснато започнах да подарява кръв “, спомня си той.

Първата инжекция антирезус имуноглобулин, основан от кръвта на Джеймс Харисън, е сложена на бременна жена през 1967 година

Координаторът на програмата за създаване на лекарството, Робин Барлоу, споделя, че във всеки флакон, създаден в Австралия, има „ парче от Джеймс “.

„ Той избави милиони деца. Разплаквам се при тази мисъл “, признава Барлоу.

Общо към 200 донори взели присъединяване в тази стратегия в Австралия – единствено толкоз хора съумели да открият нужните антитела в кръвта си.

В пресата Джеймс Харисън бил наименуван „ индивидът със златната ръка “, само че самият той не се счита за воин.

„ Може би кръводаряването е единственият ми гений “, споделя той в изявление за CNN. Харисън сподели още, че в действителност се опасява от инжекции и всякога, когато му вземат кръв, той отклонява очи.

През живота си той подарява кръв 1173 пъти, а от неговата плазма са създадени към три милиона дози от лекарството. Дори личната му щерка се нуждае от инжекция с анти-резус имуноглобулин през 1992 година

„ Благодарение на татко ми съумях да родя още едно крепко момченце. Благодаря ви, че ми даде шанса да имам двама здрави сина – твоите внуци ”, споделя тя.

През 1999 година Джеймс Харисън е награден с Ордена на Австралия, а четири години по-късно влиза в Книгата на върховете на Гинес като индивидът, дарил най-вече кръв.

На 11 май 2018 година той подари кръв за финален път в живота си: след 80-годишна възраст това към този момент е неразрешено в Австралия, само че лекарите създали изключение за почетния донор.

„ Надявам се някой да счупи моя връх “, споделя Харисън. „ В последна сметка всичко това е за добра идея. “

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР