На 11 май 2022 г. от 11:00 часа в Националния

...
На 11 май 2022 г. от 11:00 часа в Националния
Коментари Харесай

Проф. д-р Иван Христов представя "Полуостров/остров Св.Тома. История и археология на черноморските острови"

На 11 май 2022 година от 11:00 часа в Националния исторически музей в София ще бъдат показани най-новите издания на културната институция. Един от акцентите на събитието е представянето на книгата  проф. Иван Христов –„ Полуостров/остров Св. Тома. История и археология на черноморските острови “. Проф. доктор Иван Христов е български историк и археолог. Специалист по антична история и археология, подводна археология. През последните 10 години целеустремено работи в акваторията на Черно море и археологически обекти по бреговата линия на южното българско Черноморие. Проф. Христов взе участие в взаимни научни експедиции с археолозите от РИМ Бургас. Автор на 34 книги и над 120 публикации. Зам. шеф по научно-изследователската активност на Национален исторически музей. Член на редколегията на Известия на Бургаския музей. Новата книга на проф. доктор Иван Христов може  да бъде закупена в Археологическия музей на гр. Бургас, бул. Алеко Богориди 21.

Ръководството на Регионален исторически музея Бургас има удоволствието да напомни на читателите и фенове на античната история, че НИМ и РИМ Бургас имат контракт за съдействие и че част от изнесените в книгата обстоятелства са плод на взаимната научно-изследователска активност на археолози от двете институции.



В новата си монография Иван Христов разглежда важни елементи от античната история и археология на островите от Западното Черноморско крайбрежие – Св. Тома, Св. Иван, Св. Петър, Св. Кирик и Юлита, Св. Анастасия и Левка. Описани са някои по-малки острови в българските териториални води, които са едва познати. Добавени са и бележки върху появяването и изгубването на острови, от които през днешния ден няма забележима диря. В умозаключение са прегледани образци за почналите необратими процеси, които биха довели до появяването на нови острови в Черно море.

Т емата на книгата се вписва в проблематиката на така наречен „ Island Archaeology ”.  Основната задача на островната археология е да разкрие по какъв начин хората са употребявали островите в предишното. Островната археология преглежда географската характеристика на островните пространства като начална точка за един по-нататъшен исторически анализ, нормално в сравнителен план.

Пленителната тематика на препоръчаната монография е всъщност пионерна – това е първият обобщаващ теоретичен труд в региона на островната археология за Западното Черноморие. Написани увлекателно, страниците ни водят към един островен свят, на който несправедливо не е обръщано внимание до момента.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР