На 10 юни, деня в който се навършат 100 години

...
На 10 юни, деня в който се навършат 100 години
Коментари Харесай

Ансамбъл Тракия играе за 100 г. на проф. Дженев

На 10 юни, деня в който се навършат 100 години от рождението на именития хореограф проф. Кирил Дженев, генерации артисти и танцьори ще се качат от 20:00 часа на Античен спектакъл Пловдив за юбилейното показване на „ Танците на българина “.

Спектакълът ще събере на една сцена ансамблите „ Тракия “, „ Филип Кутев “, „ Пирин “, „ Странджа “ и възпитаниците на Националното учебно заведение за танцово изкуство – София. Над 200 професионални танцьори, артисти и музиканти ще отдадат почитта си към делото на доайена на театралната хореография у нас, като изпълнят част от емблематичните му произведения.

Зрителите на Античния спектакъл ще видят благосъстоянието на достоверните български обичаи, съчетани с обилни костюми от всички етнографски области. На сцената ще изгреят облиците на разказвачите от „ Крайдунавска приказка “, гвардейците от „ Хоро в София “, античните воини от „ Старинен танц “, житата на Добруджа, арамиите от Пирина и огнените тракийски танцьори.

Новаторството на Дженев в особеното и модерно показване на одобрените танцови похвати поставя началото на нов стадий в развиването на театралните танцови изкуства. Задълбочените му знания за бита и нрава на българина още от детските години в Жеравна оставят отпечатък във всички негови идейно-образни концепции в танца.

В свое изявление приживе хореографът споделя за движещата го сила при създаване на композициите: „ Винаги си представям танците не на сцена, а на площада, пред къща, на улицата и постоянно свързани с някакъв миг от живота, с някакво прекарване. Съзнателно бягах от общоприетите неща. За мен беше значимо да заразя публиката и да не я оставям да се разсейва. Исках всичко да тече като река и да не спирам до края “.

Основателят на отбор „ Тракия “ е роден в Бургас, само че целият му житейски и професионален път е обвързван с града на тепетата, където оставя дълбока диря в културния живот на Пловдив и историята на хореографията в България. Кирил Дженев е основател на над 100 танцови творби, които са част от репертоара на десетки фолклорни сформира. По негови учебници и научни разработки работят педагози и  хореографи от цялата страна.

Богатото му завещание през днешния ден продължава да развива актуалният живописен началник на отбор „ Тракия “ и негова щерка проф. доктор Даниела Дженева. Специално за публиката в столицата нейният екип приготвя след спектакъла в Пловдив „ Танците на българина “ да гостуват на 28 юни в Зала 1 на НДК със същата стратегия.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР