На 10 септември 2017 г. за пета поредна година София

...
На 10 септември 2017 г. за пета поредна година София
Коментари Харесай

Дари хартия и вземи нова книга за детето си

На 10 септември 2017 година за пета поредна година София е хазаин на националната екоинициатива „ Стара хартия за нова книга “. Под надпис „ Почисти и прочети “ събитието ще се състои от 10,30 до 19,00 ч. на бул. „ Витоша “ 37 пред Книжен център „ Гринуич “. Както постоянно акцията ще се организира под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова, която ще открие празника, и още веднъж ще е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 година Всяко дете, което докара възрастен компаньон с най-малко 5 кг остаряла хартия за преработване, ще получи нова детска книга по желание и дарове от сътрудниците на празника. Организаторите от „ ЕКОПАК България “ АД и Книжен център „ Гринуич “ припомнят, че колкото повече остаряла хартия съберат децата, толкоз повече дървета ще спасят от изсичане.
За да има за всички задоволително книги, всеки, който извърши изискването да донесе 5 кг остаряла хартия за преработване, ще може да получи единствено една книга, само че не повече. Децата, донесли спомагателни 5 кг хартия, ще получат втора брошура на екотематика – изданието „ Ти можеш да спасиш планетата “, предоставено от „ ЕКОПАК България “ АД. Така в границите на празничния ден децата могат да получат оптимален брой две книги без значение от предаденото количество хартия.
Специалното предизвикателство на уредниците в тазгодишното издание на „ Стара хартия за нова книга “ е въодушевено от талисмана на акцията – Пърси Джаксън, наследник на Посейдон, грабител на мълнии и племенник на Зевс. В състезанието за къс роман „ Стари герои в нови истории “ децата ще бъдат предизвикани да основат истинска авторска история с обичан древногръцки персонаж, подложен в нова и необикновена обстановка. Времето и пространството, в които се развива действието, зависят от въображението на дребните създатели. В състезанието присъединяване могат да вземат деца и младежи от София до 18-годишна възраст. Творбите ще се изпращат авансово в период до 5 септември в това число на e-mail адрес: [email protected]. Победителите ще бъдат оповестени на 10 септември на сцената пред Книжен център „ Гринуич “.
Пълните условия на състезанието можете да откриете тук: http://www.greenwich.bg/.
Театър, музика, танци и игри чакат всички присъстващи. За настроението на гостите ще се погрижат звездите от „ Гласът на България “: обичаният дует на публиката Димитър и Христо и финалистът Кристиан Грънчаров. В празничната стратегия ще се включат детски и тийнейджърски вокални и танцови групи, измежду които гениите от „ Бон-Бон “, обединенията „ Смехоранчета “, „ Светулковци “ и DIVA DANCE SCHOOL. За участниците в самодейността ще бъдат готови викторини и игри в духа на героя на акцията Пърси Джаксън. Разбира се, епичното състезание на познания ще им донесе спомагателни изненади.
По време на празника децата ще могат да се насладят на спектакъла „ Цирк “ от „ Театъра на приказките – София “. Постановката е притежател на премия, връчвана от посланика на Холандия в България, и е представяна пред интернационално жури на влиятелни фестивали за куклено изкуство в Италия, Швейцария, Холандия, Португалия, Франция, Испания и други
Освен в София тазгодишното издание на акцията ще се организира в още четири града от страната – в Хасково на 9 септември, в Русе на 17 септември, в Пловдив на 23 септември и в Бургас на 24 септември.
Средствата от събраната остаряла хартия в петте града ще бъдат употребявани за издание на специфичното издание на акцията „ Ти можеш да спасиш планетата “, авансово обезпечено от „ ЕКОПАК България “ АД.
Началото на идеята „ Стара хартия за нова книга “ бе сложено на 15 септември 2013 година Организаторите Книжен център „ Гринуич “ и „ ЕКОПАК България “ АД и сътрудниците на „ Стара хартия за нова книга “ се сплотиха към концепцията, че е значимо всяко дете още от ранна възраст да се научи да поставя грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има особено отношение към книгата и четенето. За четирите години в самодейността се включиха близо 18 000 деца. Малчуганите, дружно със своите родители, предадоха за преработване 90 тона хартия и получиха над 20 000 книжки. Така всички дружно спасихме от изсичане 1170 дървета.
Нека дружно спасим природата и насърчим децата си да четат!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР