На 10 май 1941 г. заместникът на Хитлер от нацистката

...
На 10 май 1941 г. заместникът на Хитлер от нацистката
Коментари Харесай

Мисията на нациста Русолф Хес в Англия: има все още въпросителни

На 10 май 1941 година заместникът на Хитлер от нацистката партия Рудолф Хес лети независимо от Германия за Англия. Истинската цел на този полет се счита за една от главните мистерии на Втората международна война. Във всеки случай Лондон до момента не е разсекретил изцяло документите за това събитие. Според една от най-разпространените хипотези Хес се е опитал да убеди британците да сключат мир с Германия преди офанзивата й против Съюз на съветските социалистически републики, а секретността, която заобикаля това събитие, се дължи на съществуването на материали, които биха могли да компрометират видни политици, чиито потомци към момента играят значима роля в английския естаблишмънт.

Владимир Макаров, съветски историк на специфичните служби и лекар по философия, твърди, че бягството на идеолога на НСДАП, най-близкият помощник на Хитлер Рудолф Хес, на Британските острови е станало по авансово съглашение сред Берлин и някои английски политици.

Според показанията на някогашния адютант на Хес Карл-Хайнц Пинч, съхранявани в съветските архиви, заместникът на Хитлер от НСДАП приключва работата по тезите, които е трябвало да станат в основата на идните германо-британски договаряния, през март 1941 година

Ако вземем за основа показанията на Пинч, наличието на тези оферти в общи линии се свежда до следните тези:

1. Германия се отхвърли от искания към някогашните си колонии в Африка;

2. Райхът е подготвен непринудено да ограничи своя флот, признавайки господството на британците в морето;

3. Германия не се интересува от провалянето на Британската империя;

4. Германия е подготвена да окаже цялостна поддръжка на Обединеното кралство за опазване на позицията му на международна сила;

5. Берлин е подготвен да поддържа Лондон за попречване на предстоящата след войната международна икономическа рецесия.

В подмяна на тези оферти Германия е щяла да изиска от Англия връщането на частни немски активи в чужбина, замразени през 1918 година и неплатени за репарации. За сметка на тези активи Лондон се задължава да доставя първични материали на Германия след сключването на мира.

От своя страна Берлин поема задължението да предотврати заплашващата от Съюз на съветските социалистически републики „ болшевизация “ на Европа и получава независимост на деяние на Изток, което дава отговор на изискванията на британците, сложени още на договарянията през август 1940 година в Женева.

На какво равнище са водени договаряния, адютантът на Хес не прецизира.

„ Смисълът на изказванията на Хес се свеждаше до обстоятелството, че цялата политика на немското държавно управление сега е ориентирана основно към подготовка за война против Русия. Спомням си тъкмо какво сподели Хес в това отношение: „ Вързаните на Запад сили ще бъдат освободени и могат да бъдат употребявани против Русия “, цитира показанията на Пинч В. Макаров.

Според историка подготовката на Хес и полетът му до Британските острови са били глобени персонално от Хитлер. Берлин е бил извънредно угрижен за обстоятелството, че като стартира война против Съветския съюз, Хитлер може да се изправи против война на два фронта, което в последна сметка се и случва. При тези условия концепцията за обособени договаряния с британците е напълно разумна. В този подтекст активността на Хес е била сондиране на почвата за реализиране на съглашение с Лондон.

Известно въздействие оказва и фактът, че „ нацист № 2” е възпитаник на един от създателите на немската школа по геополитика, известния географ и социолог Карл Хаусхофер.

Именно от него Хаусхофер Хитлер заимства концепцията за „ витално пространство “ за своята програмна работа „ Mein Kampf “, макар че, за разлика от своя заместител, той се отнасяше към социолога и теоретик и неговите концепции с известно неуважение. Самият Хаусхофер признава, че „ доста в Mein Kampf е подбудено от Хес “.

Георги Санников, деец от Службата за външно разузнаване, изрази позицията си по този въпрос. Според него формалната версия за полета на Хес не устоя на рецензии.

„ Как може човек без никаква помощ да преодолее противовъздушната защита на Германия? Освен това Хес, към този момент в Обединеното кралство, свободно си кореспондира със фамилията си, което остава дома и не е подложено на никакви репресии “, спомня си той.

Нека си напомним добре известни обстоятелства. На 10 май 1941 година Хес прелита Ламанша със аероплан Ме-110 и скача с парашут покрай имението на херцога на Хамилтън в Шотландия, южно от Глазгоу, наранявайки крайници си, когато се удря в опашката на самолета. Катастрофата на Месершмита притегля вниманието на локалните поданици. След няколко минути Хес е арестуван и се показва като офицерът Алфред Хорн, искайки среща с херцога. Обявен е за военнопленник и е изпратен в болница.

Там заместникът на Хитлер е посетен от Хамилтън, на който той дава същинското си име и декларира, че помни херцога от Олимпийските игри в Берлин през 1936 година Но той реагира извънредно студено на непредвидения клиент, свърза се с премиера Уинстън Чърчил и афишира идването на министъра на Райха. В началото той не има вяра на новините и избира да не прекъсва кинофилма, който гледа.

По-късно Хамилтън дава цялостен доклад на Чърчил за взаимоотношенията си с Хес. Херцогът трябвало да премине специфичен тест. Държавният секретар по въздухоплаването Арчибалд Синклер рапортува на Камарата на общините, че държанието на херцога на Хамилтън е „ във всяко едно отношение съзнателно и вярно “.

Защо задачата на Хес се трансформира в неуспех? Според една от версиите партията на „ умиротворението “ във Англия от 1940 година е отстранена от вземането на решения и за разлика от своя предходник на поста началник на английското държавно управление Невил Чембърлейн, Уинстън Чърчил е решен да отблъсне Германия и да докара войната до триумфален край.

Освен това Хес отлита до Британските острови в най-нещастния миг: полетът му съответства с едно от най-големите немски въздушни набези за всички времена, по време на което Лондон и Хъл пострадват съществено, а измежду обектите, които са развалени са Уестминстърското абатство, Камарата на общините, Британският музей, Тауър и градските докове на Темза. При тези условия не е можело да се приказва за сепаративен мир.

Хес несъмнено е имал очаквания за триумф. Идеологически английската и немската последна десница са тясно свързани. Добре знае се, че писанията на англо-германския мъдрец и апологет на расизма Хюстън Стюарт Чембърлейн оказват решаващо въздействие върху концепциите на нацизма.

Идеолозите на Райха правят оценка високо колониалната политика на Лондон и считат за належащо да се учат от своите островни сътрудници. Нов напредък на крайнодесните хрумвания във Англия, както и на континента, провокира международната икономическа рецесия от 1929-1932 година

Може да се напомни някогашната известна фигура на Лейбъристката партия, а от 1932 година, създател на Британския съюз на фашистите, аристократът Осуалд Мозли, който излага концепцията за унищожаване на Народното събрание в Обединеното кралство и основаване на крайнодясна тирания в страната. Влиятелни редактори на вестници, автомобилни магнати и финансисти демонстрират интерес към придвижването, учредено от Мозли. До лятото на 1934 година към 50 хиляди души са в редиците на съюза.

Освен това Консервативната партия, която тогава е на власт, не му сложи никакви спънки, затваряйки очите си за дейната пропаганда и отнасяйки се снизходително към митингите и демонстрациите, проведени от нацистите, в това число тези под антисемитски лозунги.

Вярно е, че през май 1940 година съюзът най-сетне е разхлабен, а самият Мозли е задържан, като излежава присъда в пандиза в Брикстън. Вероятно полетът на Рудолф Хес е бил добра причина за това.

Демонстративният епизод се разиграва преди футболен мач сред националните тимове на Англия и Германия на Олимпийския стадион в Берлин на 14 май 1938 година Докато свири немският химн, двата тима отвръщат с нацистки привет. Има доказателства, че самите английски футболисти са отказвали до последно, само че посланикът на Обединеното кралство в Германия сър Невил Хендерсън ги прикани да бъдат общителни и да създадат тази „ дребна “ отстъпка.

Ден откакто Хес каца в Шотландия, на 11 май 1941 година, Хитлер получава неговото прощално писмо, в което предлага да го назова вманиачен, в случай че задачата му се провали. Ден по-късно е пуснато публично известие на НСДАП, в което се твърди, че някогашният заместител на Хитлер страда от „ психологично разстройство и халюцинации “. Разбира се, това удря мощно репутацията на нацистката партия, само че не внася спомагателна изясненост по въпроса.

Съветски и френски караули пред вратите на Междусъюзническия затвор Шпандау в Западен Берлин. Снимка spandau-prison.com

Хес остава в пандиза. През есента на 1943 година, съгласно английската страна, той губи паметта си. През ноември 1945 година на процеса против основните нацистки нарушители в Нюрнберг той се явява доста възрастен и физически безсилен.

През 1946 година той е приет за отговорен за военни закононарушения и наказан на пожизнен затвор, който излежава в пандиза Шпандау в Берлин, който се охранява на смени от руски, английски, американски и френски военни. На 17 август 1987 година на 93-годишна възраст Хес умира (според формалната версия се самоубива).

Според Г. Санников, деец от Руската работа за външно разузнаване, формалната версия за гибелта на Хес, за който се твърди, че се е самоубил заради психическа неустойчивост, не устоя на рецензия.

„ През 80-те години на предишния век започнаха да се чуват все по-често гласове на Запад, че този нежен дъртак би трябвало да бъде освободен ", споделя Санников.

" Може би тази информация предизвиква Хес и в един миг той сподели, че в случай че е свободен, ще каже нещо, което ще накара всички да изтръпнат. Но малко по-късно той пое и, както ни се споделя, се самоуби, оставайки известно време без контрол по време на разходка. Обеси се на електрически кабел в градинска къщурка ", споделя той.

" И по какъв начин го пропуснаха опитните британци, тъй като това се случи на тяхната промяна? И пандизчията се оказа без контрол и нужната шнур беше открита на разположение и той откри мощ да построи примка от твърда шнур. Възможно е някой да е " оказал помощ " на Хес, страхувайки се от възможното му изявление. По необичайно стичане на събитията къщата, в която се случи това, изгоря на идващия ден”, отбелязва Г. Санников.

Косвено позицията на Санников се поддържа от обстоятелството, че забележителна част от хората, сътрудничили на нацисткия политически режим в Европа, освен не са изправени пред съда, само че и не престават активността си в ново качество. Това важи изключително за промишлеността и бизнеса.

Достатъчно е да се каже, че съвсем всички огромни европейски производители на коли са си сътрудничили с нацистите по време на Втората международна война. Porshe взе участие в създаването на самолети за Луфтвафе. Volkswagen, Daimler (Mercedes-Benz) и BMW създават военно съоръжение по държавни поръчки и употребяват труда на военнопленници. Нямало е особени възражения против това от високопоставени английски политици през дългите следвоенни години.

Съмненията на Г. Санников по отношение на достоверността на формалната версия се допълват от обстоятелството, че лицата, директно забъркани в създаването на нападателните проекти на нацисткия хайлайф, съучастници на нацистите и съучастниците във военни закононарушения и закононарушения против човечеството, са значително натурализирани в страните от Северноатлантическия алианс.

Например, забележителна част от генералите, които са служили на Хитлер, намират място в структурите на НАТО.

Най-показателна в този смисъл е биографията на Адолф Хойзингер, който като генерал-лейтенант от Генералния щаб на немските сухопътни войски взе участие в създаването на проекти за инвазия на Полша, Дания, Норвегия, Франция, Холандия, Англия и Съюз на съветските социалистически републики. На Нюрнбергския развой той е очевидец, а още през 1961-1964 година е ръководител на военния комитет на НАТО.

Струва си да се означи, че през декември 1961 година руската страна безрезултатно желае изгонването на Хойзингер, упрекнат във военни закононарушения, осъществени на територията на Съветския съюз. Доколкото е известно, не е имало съществени възражения против кандидатурата на Хойзингер в Лондон....

Защо Хес, който е имал всички шансове да получи смъртна присъда като един от главните идеолози на нацизма, вместо това получава доживотна присъда?

Въпреки многочислените обвинявания против последователите на версията за насилствената гибел на " нацист номер 2 " в обич към теориите на конспирацията, въпросите към момента остават, а английските архиви към момента не бързат да разкрият своите секрети.

Превод: СМ

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР