На 10 и 11 февруари 2018 година в Музикалният театър

...
На 10 и 11 февруари 2018 година в Музикалният театър
Коментари Харесай

На 10 февруари Музикалният театър чества 100 г. от първия оперетен спектакъл у нас


На 10 и 11 февруари 2018 година в Музикалният спектакъл празнува 100 години от първия оперетен театър в България.

С премиерата на оперетата „ Маркиз Бонели ” от Делингер на 10 февруари 1918 година в София трупата на Ангел Сладкаров слага началото на професионалната оперета у нас.

На 10 февруари, събота, от 19 часа в Музикалния спектакъл ще има тържество- концерт, с което ще бъде маркиран празникът, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Главният диригент на Националния музикален спектакъл "Стефан Македонски" Юли Дамянов сподели партитурата на оперетата „ Маркиз Бонели ” от Делингер, която преди 100 години е сложена за първи път в България. Датата е 10 февруари 1918 година Книгата е подаяние на нашия спектакъл и имахме удоволствието да осъществим откъс от нея на концерта, с който открихме сезона, отдаден на 100 години от оперетното изкуство в България. Бъдеще постоянно има. Поколенията, които са израснали с оперетата са към този момент в една по-напреднала, отново прелестна, само че по--есенна възраст. Въпреки това следя с огромно наслаждение, че младежи се увличат по това изкуство. Може би би трябвало нов прочит, с цел да се сервира по настоящ метод на това младо потомство. Но дано не забравяме, че естественият път на развиване на оперетата е мюзикълът, който пък има напълно многочислени фенове измежду младата аудитория, съобщи Юли Дамянов.

Цялата 2018 година е юбилейна за нас, акцентира шефът на Музикалния спектакъл Марияна Арсенова. 100 година от началото на професионалното оперетно изкуство в България. На 10 февруари се навършват тъкмо тези 100 години, в които е бил първият театър, сложил началото на оперетното професионално творчество. Трупата на Ангел Сладкаров с пиесата „ Маркиз Бонели ” слага точно това начало. Цялата година ние имаме церемониален празничен репертоар, който посвещаваме на тази годишнина. Но тъкмо в деня искахме да създадем нещо малко по-различно. Да не бъде ей по този начин един следващ обилен празничен церемониален концерт. Искахме да кажем малко повече за оперетата. Затова се надявам, че публиката ни ще бъде търпелива да чуе малко от историята на оперетното изкуство в България. Да се кажат и да се изредят имената, които са съдействали за това нещо, да почерпим публиката с чаша вино и да осъществим просто като един другарски привет шлагерите от оперетите, които всеки един от публиката ще запее – „ От царицата на чардаша ”, „ Графиня Марица ” и други, добави още Арсенова. На 11 февруари от 14 ч. ще бъде показана книгата на Ангел Сладкаров, ще бъде сложена негова паметна плоча във фоайето на театъра, а от 17 ч. на 11 февруари ще посветим спектакъла си „ Цигански барон ” точно на името на Ангел Сладкаров, който е бил уредник на тази първа професионална натрупа, с която се слага началото на професионалното оперетно творчество в България и чиито наследници сме ние от Музикалния спектакъл. Неговите коронни функции на Ангел Сладкаров са били точно в „ Цигански барон ” и в „ Баядерка ”. Тъй като „ Баядерка ” сега не е наша репертоарна пиеса, посвещаваме тъкмо спектакъла на „ Цигански барон ” на името на Ангел Сладкаров, означи още Арсенова. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР