На 10 февруари Православната църква почита паметта на Св. Харалампий

...
На 10 февруари Православната църква почита паметта на Св. Харалампий
Коментари Харесай

Днес почитаме Св. Харалампий Чудотворец

На 10 февруари Православната черква уважава паметта на Св. Харалампий Чудотворец. Когато денят на неговата памет съвпадне със събота Месопусна Задушница, тогава службата му се прави в петък същата седмица – с цел да не се смесва паметта на свещеномъченика с почитта към нашите покойници.

Св. Харалампий бил свещеник в Магнезия, Мала Азия. Той е един от многото мъченици, потърпевши поради вярата си в първите епохи на одобряването на православието. Заради вярата си, която той намерено проповядвал, св. Харалампий бил предаден на мъчения. Мъчителите стъргали тялото му с стоманени куки, а раните му заздравявали по чудноват метод. Много езичници видели това знамение и се въодушевили от мощната религия на мъченика, те повярвали в Христа и също намерено декларирали, че са християни. За това им самопризнание също били предадени на гибел. Това станало по времето на жестокия римския император Септимий Север (196-210 г.). Накрая мъчителите на св. Харалампий решили да го посекат с меч. Преди обаче да го създадат светията се помолил и предал душата си на Бога. Тогава той бил на 113 години.

Днес вярващите християни го одобряват като парещ покровител пред Бога и покровител на пчеларите. Затова на този ден в православните храмове се освещава мед, който се употребява при разнообразни заболявания.

На този ден имен ден честват: Харалампи, Валентин, Вальо, Валентина, Валя, Валери, Валерия
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР