На 10 февруари 2022 година делегация на Съвета за развитие

...
На 10 февруари 2022 година делегация на Съвета за развитие
Коментари Харесай

Македонски одитори гостуват на българските си колеги



На 10 февруари 2022 година делегация на Съвета за развиване и контрол на одита на Република Северна Македония, водена от ръководителя Ване Цветанов, ще се срещне с управлението на българската Комисия за обществен контрол над записаните инспектори с ръководител проф. Огнян Симеонов.

Срещата е по самодейност на македонския Съвет във връзка приключването на взаимна работа по Закона за одита в Република Северна Македония, както и да бъде изразена признателност за съдействието и консултациите от страна на българската КПНРО при разработване на плана на Закона, тъй че той да дава отговор на всички условия на законодателството на Европейски Съюз и интернационалните професионални стандарти и практики.

Съветът за развиване и контрол на одита се обърна за подпомагане към Комисията за обществен контрол над записаните инспектори в качеството ѝ на професионален регулаторен орган на близка държава-членка на Европейски Съюз, като съдействието сред тях стартира още през 2017 година.

В коментар за смисъла на плана на нов Закон за одита в Република Северна Македония, изработен във връзка измененията в Закона за попречване на изпирането на пари и финансирането на тероризма, Ване Цветанов съобщи, че „ Приемането на този пакет закони е доказателство, че нашето държавно управление към този момент реагира на заключенията на взаимните комисии с Република България, едно от които е, че би трябвало да се ускори потенциалът на институциите в Република Северна Македония за гарантиране на сигурността и отбрана на задграничните вложения. “

По мотив срещата от 16:00 часа ще се състои коктейл в „ Български културен център “ на ул. „ Веслец “ № 13 в София.

Комисията за обществен контрол над записаните инспектори в Република България е основана с измененията в Закона за самостоятелния финансов одит, признати от Народното събрание през м. юли 2008 година Председател на комисията е професор Огнян Симеонов.

В сходство с условията на Директива 2006/43/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 17 май 2006 година по отношение на наложителния одит на годишните счетоводни доклади и консолидираните счетоводни доклади Законът за самостоятелния финансов одит регламентира основаването и действието на системата за обществен контрол над записаните инспектори в Република България.

Съветът за развиване и контрол на одита на Република Северна Македония е основан през 2012 година по предложение на Министерството на финансите. Предстои приемането на нов Закона за одита. На 24 юли 2019 година за ръководител на Съвета е назначен Ване Цветанов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР