На 10 април е първият тур на президентските избори във

...
На 10 април е първият тур на президентските избори във
Коментари Харесай

Изборите във Франция: бойното поле на глобалистите и хората за бъдещето на републиката*

На 10 април е първият тур на президентските избори във Франция. Номинирани са общо 12 претенденти.
Кой има по-големи шансове в първия кръг и по кое време ще бъдат оповестени първите резултати? С какво програмата на Макрон е друга от тази на Льо Пен? И кой може да се назова новият Де Гол? Дария Платонова, политически наблюдаващ на Международното евразийско придвижване описа за това в публикация за интернационалното издание на FAN

Основната борба ще се развие сред настоящия президент Еманюел Макрон и ръководителя на партията Национално обединяване (бивш Национален фронт) Марин Льо Пен. Според изследванията на IPSOS Sopra Steria те могат да получат надлежно 27% и 23%.

Третият претендент, който ревниво се бори за прекосяване във втория тур, е водачът на придвижването Непокорена Франция /France Invincible/, левият политик Жан-Люк Меланшон.

Десният журналист Ерик Земмур, който се трансформира в " черния лебед " на предизборната конкуренция и провежда тежък спор по най-приоритетните въпроси (сигурност, рецензии към НАТО, апели за възобновяване на френския суверенитет), може да получи четвърто място.

В същото време съвсем цялата съпротива (Льо Пен, Земмур, Меланшон) подлага на критика „ обективността “ на изследванията на публичното мнение. В края на януари Меленшон разкритикува института IFOP за съзнателно деформиране на резултатите от анкетите в интерес на Макрон (през 2018 година имаше клюки, че Себастиан Озиер, най-големият наследник на Брижит Макрон, работи за тази фирма).

Поддръжниците на Земмур неведнъж подлагаха на критика социологическите компании IFOP и IPSOS, обвинявайки ги в привързан асортимент на фокус групи, които са от изгода за позитивния рейтинг на Макрон. Самият Земмур в навечерието на „ деня на тишината “ предложи приложението Qotmii, което класира претендентите въз основа на разбор на обществените мрежи и медийното наличие, което също разрешава премерване на „ електоралния капацитет “. В приложението Qotmii рейтингът на Макрон е 19%, следван от Zemmour с 18%.

Кога да чакаме резултатите от първия кръг и какви могат да бъдат те

Официалните резултати от първия тур ще бъдат оповестени от Конституционния съвет на Франция на 13 април. А първите предварителни резултати ще се появят на 10 април в 20:00 часа, когато главните френски телевизионни канали ще започват специфични излъчвания на „ изборната нощ “. До този миг ще може да се разбере единствено данните за изборната интензивност, които ще бъдат оповестени в 12:00 и 17:00 часа (Парижко време).

Във Франция няма екзитполи от двадесет години. Националната комисия за надзор на акциите в прессъобщение от 4 април напомня, че тази процедура към този момент не е позволена, защото може да повлияе на резултата от гласуването.



За издание на резултати или анкети (включително екзитполи) преди формалното оповестяване на резултатите се постанова санкция от 75 000 евро. Членове на изборната комисия разясниха в коментар за France Info, че сходни ограничения се дължат на нуждата да се обезпечи " гаранция за свободата на гласоподаване на всеки жител и искреността на вота ".

Интересът към акцията тази година е много невисок, макар огромната икономическа рецесия, както и събитията в Украйна. Според прогнозите на специалистите броят на въздържалите се може да се приближи или надвиши върха от 2002 година (28,4%).

Какви фактори въздействат на изборите във Франция

Изборите се организират на фона на невиждана икономическа рецесия и спора в Украйна, които значително трансформираха салдото на силите на политическата сцена.

Макрон, който се опита да носи знамето на мироопазването, преформатира тактиката си към нападателен проамерикански глобализъм, интензивно призовавайки за нови наказания против Русия и мощно подкрепяйки Киев. „ Сивият кардинал “ на френската външна политика Бернар-Анри Леви, който стои зад доста от решенията на Макрон, направи алегорично пътешестване до Одеса в средата на март, където се срещна с Марченко, един от командирите на нацисткия батальон „ Айдар “. (забранен в Руската федерация), а в този момент, съгласно слуховете, той е в Киев.

Влошаващата се икономическа обстановка във Франция и поредицата от антируски наказания отслабиха Макрон. Протестите против финансовата му политика не престават минимум от 2018 година („ жълти жилетки “ и профсъюзни стачки), а решенията за наказания доведоха до внезапно повишаване на цените на газа, бензина, дизела, както и на торовете и пшеницата.



Всичко това сигурно има негативен резултат върху френската поддръжка за Макрон и в комбиниране с шумните кавги към американски консултантски компании като McKinsey (които укриваха данъци) за оформяне на законите за опазването на здравето, продажбата на Alstom на американците, както и очарователните провали на френската политика в Африка, удрят мощно върху известността му.

В същото време главната му съперничка Марин льо Пен, която към този момент се опълчи на Макрон във втория кръг на 2017 година, ускори позициите си. Запазване на „ неутралитет “ във връзка с обстановката в Украйна, приканване за следствие на случая в Буча (вместо сляпо да упреква Русия за случилото се), критикуване на НАТО, че не дава гаранции за Москва – всичко това откри сериозна поддръжка измежду доста гласоподаватели.

Тя осъди глобите против Русия, като означи, че те са пагубни за френската стопанска система. „ Бих желал хората след 30 години, които си спомнят за мен, да кажат: „ Тя върна назад суверенитета на Франция “.

Кандидатите за президент на Франция: информация

Еманюел Макрон: " претендентът на глобализма "

Отличителна линия на програмата на Еманюел Макрон е съществуването както на десни, по този начин и на леви детайли по едно и също време. През февруари 2017 година президентът съобщи, че се счита за десен в стопанската система и в това време е непосредствен до левия електорат по полезности.

Това значи, че програмата на Макрон съчетава обичайния демократичен капитализъм с левите хрумвания (културен марксизъм, в това число отбрана на малцинствата и мултикултурализъм). Френският историк и социолог Ален дьо Беноа назова Макрон " претендент на нихилизма ", спечелил играейки на общото отчаяние на французите от някогашните президенти от класическите политически лагери (социалисти и републиканци).



В политиката Макрон заема по едно и също време лява и дясна позиция според от публиката и времето на изявлението му. Десницата се възмущава от концепциите му за „ отворени граници “: Ерик Земур твърди, че по време на ръководството на Макрон във Франция са се появили още два милиона имигранти.

В същото време, в навечерието на предизборната акция през 2022 година, Макрон стартира да играе на възприятията на дясното: той подлага на критика Алжир за хипотетично пренебрежение към френското завещание и стегна издаването на визи за имигранти от Северна Африка.

Макрон разгласи отбраната на полезностите на Френската република против ислямизма, което провокира утвърждението на " консерваторите ". Той обаче не има намерение да поддържа „ верните “ християнски полезности. Заедно с други водачи на Европейски Съюз Макрон се опълчи на унгарския министър председател Виктор Орбан, откакто страната криминализира пропагандата на хомосексуализма измежду малолетните. Шефът на Елисейския замък е угрижен и за обстановката с ЛГБТ хората в Чечения.

Във Франция се носят законни клюки, че самият президент принадлежи към гей общността. Веднага след избирането си той стартира интензивно да афишира за приоритет опазването на околната среда и битката с световното стопляне. Подобни позиции („ екологизъм”, отбрана на малцинствата в и отвън страната) са сходни на идеологическата ориентировка на Демократическата партия на Съединени американски щати.

Марин Льо Пен: " гласът на народа "

Обратното на Макрон както в политиката, по този начин и в стопанската система е претендентът на Националното обединяване (бивш Национален фронт) Марин Льо Пен.

В нейния политически дневен ред суверенитетът и сигурността на страната са преди всичко. Програмата на Льо Пен включва включване в Конституцията на уговорка, установяваща " надзор " върху имиграцията, прибавяне на глава за " народен приоритет " и превъзходството на френското право над интернационалното право.

По думите на Льо Пен, за нея е извънредно значимо да възвърне престижа на страната. Това допуска повишение на ролята й както в стопанската система (държавен капитализъм или държавен социализъм, протекционизъм), по този начин и в политиката, както вътрешна, по този начин и външна.



На интернационалния фронт Марин Льо Пен поддържа провеждането на геополитическа линия, самостоятелна от Съединените щати. По отношение на Европейски Съюз тя подлага на критика еврофедерализма (позицията на Макрон) и е за превръщането на Европейски Съюз от наднационална асоциация в съюз на суверенни народи.

Позовавайки се на украинската рецесия, Марин льо Пен се разгласи срещу изпращането на френски войски в Украйна и означи, че дипломатическото решение на спора би трябвало да бъде открито посредством Организация на обединените нации. Тя сподели още, че икономическите наказания против Русия ще имат негативно влияние върху покупателната дарба на французите.

В средата на февруари Льо Пен изрази мнението, че точно „ желанието за консолидиране на Украйна в НАТО основава известна форма на безпокойствие от страна на Русия “. Според нея единственото решение за деескалация по това време е да се дадат гаранции, че Украйна няма да влезе в НАТО.

Жан-Люк Меленшон: „ гласът на работническа Франция “

Кандидатът на France Unboed Жан-Люк Меленшон е типичен ляв политик. В икономическата сфера той се застъпва за частична национализация на предприятията, за преразпределение на благосъстоянието (налагане на спомагателни налози върху непотребния приход или понижаване на работната седмица до 32 часа), понижаване на възрастта за пенсиониране, връщане на жизненоважни промишлености във Франция, в политическата сфера - за отбрана на малцинствата и на имиграцията.

Меленшон е за поддръжка на " угнетените мюсюлмани ". В изявление за BFM той сподели: „ В тази страна има ненавист към мюсюлманите, насадена под маската на секуларизъм “.



Сред значимите точки от неговия стопански дневен ред е връщането към национализацията, по-специално на летищата, на националната лотария - Française des jeux, както и на автомагистралите, в сходство с програмата „ Общо бъдеще “ от 2017 година, обновена през 2020 година

Сред геополитическите точки на програмата му е излизането на Франция от НАТО и прекратяването на поддръжката за военните дейности на алианса. Той също по този начин беше един от редките политици в Европа, които намерено осъдиха американската ракетна офанзива против военно летище в Сирия, сякаш в отговор на химическа офанзива, за която западните медии упрекнаха сирийските държавни сили. Що се отнася до Европейски Съюз, Меленшон счита за належащо да поддържа съюза, само че се опълчва на господството на Германия. Меленшон счита, че Европейски Съюз в настоящия му тип е превзет от " неолиберални елити ".

Той поредно подлага на критика НАТО за разширението на изток и също по този начин прикани Франция да напусне Алианса. Той означи, че глобите против Руската федерация " няма да служат за никаква цел " и акцентира, че има риск те да доведат до понижаване на покупателната дарба на французите. Той също по този начин неведнъж изрази предлагането за " безпристрастен статут " на Украйна. Като цяло той се придържа към позицията на „ необвързаност “ към спора.

Ерик Земур: " Френският Доналд Тръмп "

Десният журналист Ерик Земур дефинира програмата си като " голистко-бонапартистка ", което значи " значима роля на страната, почитание към френската културна традиция ". В политическата стратегия той предлага решителна проверка на миграционните правила във Франция, асимилацията на мигрантите.

Характеризира се с сериозно отношение към НАТО (декларира нуждата Франция да се отдръпна от Алианса), във външната политика се изявява като бранител на многополюсен свят, където Европа е континенталният полюс, който би трябвало да бъде в естетика и партньорство с Русия.

Програмата му има антиглобалистки черти: той подлага на критика англосаксонското владичество в Европейски Съюз, застъпва се за опазване на политическия суверенитет на Франция и приканва за търсене на „ нови съюзи “ (в частност с Русия). Земмур, тъкмо до началото на СВО на Руската федерация, поддържаше сериозната позиция на Москва към НАТО. Той обаче назова " интервенцията на Руската федерация " " неоправдана ". В същото време той към момента приканва за подписване на контракт, тъй че Украйна „ в никакъв случай “ да не се причисли към атлантическия съюз.



Собствените политически оферти на Земмура са „ неотложно прекъсване на миграционните потоци “.

Земмур е единственият претендент, който се опълчва на ЛГБТ пропагандата във френските учебни заведения, което го прави по-десен във връзка с полезностите от Марин Льо Пен и Валери Пекрес.

Икономическата стратегия на Zemmur се управлява от модела на дясната демократична стопанска система („ демократизъм вътре, протекционизъм на открито “). За това го съпоставят с Доналд Тръмп.

Като цяло идеологията на Земмур е десен консерватизъм, сходно на тръмписткото крило на Републиканската партия на Съединени американски щати, някогашния израелски министър председател Бенямин Нетаняху и консервативните режими в Източна Европа (Унгария на Виктор Орбан).

Да чакаме ли изненади от изборите

Изборите през 2022 година са показателни за обстоятелството, че Льо Пен, Земур, Меленшон и даже отчасти републиканският Пекрес построиха акцията си върху опустошителна рецензия на „ макронизма “. „ Макронизъм “ е термин, интензивно употребен за характеризиране на несполучливата политика на сегашния президент на Франция, която се свързва с неолиберализма (реформа на Кодекса на труда, отвод за индексиране на пенсиите), миграционна злополука, провали във външната политика (срив на ново-колониалната империя в Африка, утежняване на връзките с Руската федерация, искрено оскърбление от англосаксонците под формата на неуспех на контракта за доставка на подводници за Австралия).

Днешната борба сред Макрон и опозицията има и идеологическо измерение: това е спор сред радикалния глобализъм и антиглобализма и суверенитета.



Историческата борба на Петата република е за място в пантеона на самостоятелните играчи. И в случай че Макрон завоюва на втория тур, както през 2017 година, това ще бъде началото на упадъка на Франция, против който протестиращите, ядосани от „ макронизма “, ще излязат на улиците.

Между другото, френският социолог Еманюел Тод в есето си „ Класовата битка във Франция през 21-ви век” твърди, че с протестното придвижване на „ жълтите жилетки” страната отваря нов цикъл, който може да завърши с свалянето от власт. на „ държавната финансова аристокрация” и олигархията. Той предвижда революционен резултат през идващите 50 години. Друг френски политолог Джоузеф Инди, спорейки с Тод, отбелязва, че може би цикълът ще бъде по-кратък, а революцията може да се случи по-рано - след 5-10 години... Победата на Макрон може да го приближи още повече.

*Статията е оповестена преди привършване на първи тур на изборите във Франция

Превод: Европейски Съюз

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР