На 1 юни 2020 година ни напусна Христо Явашев-Кристо. Художникът

...
На 1 юни 2020 година ни напусна Христо Явашев-Кристо. Художникът
Коментари Харесай

Сбъднатата мечта на Кристо: Откриват опакованата Триумфална арка на 18 септември

На 1 юни 2020 година ни напусна Христо Явашев-Кристо. Художникът беше известен с арт инсталациите си, трансформирайки в статуи разнообразни забележителности. Роденият в България художник работи в съдействие със брачната половинка си Жан-Клод до гибелта й през 2009 година. Техните огромни планове бяха времеемки като подготовка и с висока себестойност, макар че траеха единствено сред няколко седмици до месец.

Двамата живеят в Париж от 1958 до 1964 година, през което време развиват своя креативен жанр. Именно това е градът, оставил отпечатък у създателя. И може би по тази причина концепцията му за пакетиране на Триумфалната арка имаше толкоз алегорично значение за него.

В сходство с желанието на Кристо, последният му план – пакетирането на Триумфалната арка в Париж - бе отсрочен поради пандемията от ковид за реализация през септември 2021 година.

Инсталацията към този момент има дата на разкриване - 18 септември. Тя ще може да се види до 3 октомври.

" Ще бъде като жив обект, който ще се раздвижва от вятъра и ще отразява светлината ", разяснява приживе концепцията си Кристо.

3 екипа работят непрекъснато за пакетирането на Арката. 25 000 квадратни метра плат и 3-километрово въже са нужни за реализацията. Проектът коства към 14 милиона евро, финансирани само от продажбата на творби на Кристо.

Фотомонтажът на опакованата Триумфална арка е подписан от Кристо и Жан-Клод през 1962 година Тази концепция им идва, до момента в който гледат монумента от прозореца на първия си парижки апартамент на авеню " Фош ".
Строежът на Триумфалната арка стартира през 1806 година по концепция на Наполеон. От 1836 година предназначението й е да пази загатна за успехите на неговата войска. От 1921 година под нея са заровени остатъци на неизвестен боец от Първата международна война. Над тях гори безконечен огън.

Информацията е на БГНЕС.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР