На 1-ви октомври 2020 г. HΕLLENIC PETROLEUM (HELPE), най-голямата индустриална

...
На 1-ви октомври 2020 г. HΕLLENIC PETROLEUM (HELPE), най-голямата индустриална
Коментари Харесай

Hellenic Petroleum придоби мащабен фотоволтаичен проект в Северна Гърция чрез издаването на нови облигации

На 1-ви октомври 2020 година HΕLLENIC PETROLEUM (HELPE), най-голямата индустриална и комерсиална група в Гърция, завърши процедурата по придобиване на мощно портфолио от фотоволтаични планове в финален стадий на лицензиране, намиращи се в региона на гр. Козани, Гърция . Сделката се осъществя посредством ELPE RENEWABLES , дъщерно сдружение напълно благосъстоятелност на Групата HELPE. Проектите са добити от основаната в Германия JUWI - водеща компания в основаването и реализирането на интернационалните планове в областта на възобновимите енергийни източници.

След приключването си, фотоволтаичният план ще бъде най-мащабната самодейност за генериране на сила от възобновими източници в Гърция и един от най-големите слънчеви планове в Европа с обща планувана конфигурирана мощ от 204 MW . Общата стойност на инвестицията се пресмята на 130 милиона евро, като за повече от 35% от материалите, оборудването и човешкия запас ще се употребяват гръцки източници, като по време на строителния стадий се чака да се основат над 350 работни места за поданици на района. По-конкретно, планът включва построяването на 18 фотоволтаични системи, обхващащи повърхност от 4 400 декара. Изграждането се възнамерява да стартира през октомври и ще продължи 16 месеца, тъй че паркът да влезе в употреба до първото тримесечие на 2022 година.

Годишното произвеждане на електрическа енергия се пресмята на 350 Gwh , което е задоволително да доставя с чиста сила с нулеви излъчвания над 75 000 семейства и да икономисва 320 000 тона излъчвания на въглероден диоксид на годишна база, което е равно на 1,1 млн. декара горска повърхност. Проектът е част от осъществяването на средносрочната стратегическа цел, сложена от управлението на групата HELPE, предвиждаща производството на 600 MW от конфигурирани ВЕИ уреди до 2025 година и 50% усъвършенстване на екологичния отпечатък на Групата до 2030 година

Допълнително, на 5 октомври, 2020 година, HELLENIC PETROLEUM FINANCE PLC, дъщерно сдружение напълно благосъстоятелност на Групата HELPE, сполучливо осъществя нова емисия облигации на стойност €99.9 млн., с рентабилност от 2.42%. Те образуват една обща серия с предходно издадените облигации от HELLENIC PETROLEUM FINANCE PLC, с падеж месец октомври, 2024 година и бяха препоръчани чрез частно разпространение. Новоиздадените облигации бяха напълно записани на определени институционални вложители, като водеща е Европейската банка за възобновяване и развиване, която има 75% от тях.



Това деяние е в поддръжка на възстановяване и диверсификация на инструментите за финансиране на Групата , като по този метод обезпечава устойчиво наличие на интернационалните финансови пазари с присъединяване на водещи финансови институции. Същевременно, се реализира в допълнение понижение на разноските за финансиране . Привлечените средства ще бъдат употребявани само за реализацията на този значим план за ВЕИ в Козани.

Андреас Сиамисис, Главен изпълнителен шеф на HELPE, разяснява: " Имаме голямото наслаждение да обявим приключването на процеса по придобиването на фотоволтаичния план за сила от възобновими източници в Козани както и обезпечаването на неговото финансиране. Това удостоверява нашия ангажимент да ускорим тактика си за преход към чиста сила и диверсификация на портфолиото, макар рецесията с COVID-19. В същото време осигуряваме веществен принос, както за локалната, по този начин и за националната стопанска система. Допълнително, сполучливо приключилото финансиране в тази нестабилна среда и с присъединяване на Европейска банка за възстановяване и развитие съставляват избор на доверие в тактиката на Групата за диверсифициран модел и приноса й за възстановяване на околната среда. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР