На 1 октомври – Световния ден на музиката – Софийската

...
На 1 октомври – Световния ден на музиката – Софийската
Коментари Харесай

Спектакълът на Пламен Карталов Летящият холандец“ с премиера по БНТ

На 1 октомври – Световния ден на музиката – Софийската опера и балет кани всички свои другари и фенове да споделят телевизионното лъчение на операта „ Летящият холандец “ от Рихард Вагнер. Записът е осъществен по време на премиерните спектакли през месец юли на лятната сцена на езерото Панчарево. С „ Летящият холандец “ се откри Третият фестивал „ Музи на водата “, който и тази година притегли вниманието на повече от 10 000 фенове.

„ Летящият холандец “ – най-често поставяната опера на Рихард Вагнер – е последният шедьовър на режисьора Пламен Карталов. Постановката е толкоз красива, че никой фен не остава безучастен. Романтичната музика на Вагнер намира своето тъкмо място на езерото Панчарево, а декорите илюстрират прелестно легендата за постоянно търсещия моряк. Това е седмата Вагнерова опера, която среща зашеметяващата фикция на режисьора и се трансформира в следващия майсторски прочит на творба на немския композитор.



Новата режисура на Софийската опера е високо оценена и в интернационалната преса. Именитият критик Клаус Биланд, който работи за най-реномираните профилирани издания, споделя, че „ За сценографията Пламен Карталов се оставя на вдъхновението, възторгнат от абстрактността на творбите на изкуството и на обвързваните с тях театрални измерения на известната английска художничка Барбара Хепуърт (1903-1975). Една концепция, която е предначертана за сценографията на „ Холандеца “, изключително когато Хепуърт, сходно на Вагнер, постоянно се е вдъхновявала от природата и се е оставяла светът към нея да я развълнува. “

„ Разказването на историята по доста тънък и постоянно величествен метод, оставайки постоянно правилен на творчеството на Вагнер – това за Карталов е закон ", разяснява Клаус Биланд.



Голямата звезда на международната опера и извънреден другар на Софийската опера басът Курт Ридъл приготвя стилово и вокално българските артисти за следващото странствуване в света на Вагнер. Той е и в ролята на моряка Даланд. Дългогодишният солист на „ Земперопер “ в Дрезден Маркус Маркварт се показва удивително като Холандеца, блестящата Радостина Николаева е Сента, а Костадин Андреев прочувствено превъплъщава ловеца Ерик. В функциите на Кормчията и Мари са надлежно Даниел Острецов и Александрина Стоянова. Росен Гергов дирижира оркестъра и хора на Софийската опера.



„ Солистите са вълшебни, пеят и играят впечатляващо! Оркестърът възпроизведе фантастично хубостта на Вагнеровата музика с невероятна темброва гама и кулминационни точки. Финалът е приказен! Тази режисура е едно неповторимо естетическо прекарване! Спектакълът е събитие! “ – това са дребна част от отзивите на публиката, която с неприкрит интерес следи всяка нова режисура на Пламен Карталов.

Заснемането на „ Летящият холандец “ бе голямо предизвикателство и за телевизионния екип. Беше търсено и открито най-хубавото решение за разположението на камерите, тъй че да не се пречи на действието и на публиката. Екипът на Българска национална телевизия имаше привилегията да получи и скъпата помощ на акад. Карталов, с цел да бъде снимана продукцията най-достоверно и в синхрон с режисьорската идея.

„ Летящият холандец “ ще се излъчи на 1 октомври, събота, от 17 ч. по Българска национална телевизия 1.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР