На 1 април руски, украински и западни източници отбелязаха, че

...
На 1 април руски, украински и западни източници отбелязаха, че
Коментари Харесай

Кремъл се проваля, украинската армия готви офанзива след Великден

На 1 април съветски, украински и западни източници означиха, че съветската зимна атака не е съумяла да реализира задачите на Кремъл за завладяване на административните граници на Донецка и Луганска област до 31 март. Това се показва в дневния разбор на обстановката на фронта в Украйна на Института за проучване на войната (ISW). Оттам показват, че украинската войска готви атака след Великден.

На 22 декември началникът на съветския общоприет щаб Валерий Герасимов разгласи, че съветските сили концентрират по-голямата част от напъните си върху завземането на Донецка област, а при започване на февруари съветските сили започнаха зимната си настъпателна интервенция по линията Купянск-Сватово-Кремина-Лиман и по определени фронтови линии в западната част на Донецка област.

Министерството на защитата (МО) на Обединеното кралство означи, че Герасимов не е съумял да разшири съветския надзор над Донбас по време на назначението си за командващ театъра на военните дейности в Украйна и е постигнал единствено незначителни триумфи, изразходвайки активизирания личен състав.

Представителят на украинското разузнаване Андрий Юсов съобщи, че Герасимов не е спазил крайния период на Кремъл да превземе Донбас до 31 март.

Руските военни блогъри се тревожат, че съветските сили би трябвало да приключат настъпателните си интервенции в Бахмут и Авдеевка, с цел да се приготвят за украинските контраофанзиви, които чакат сред православния Великден на 16 април и руския Ден на труда на 9 май (Има разминаване в датите - 1 май е руския Ден на труда, а 9 май е Денят на успеха в някогашния Съюз на съветските социалистически републики и настояща Русия - бел. ред).

Военните блогъри акцентираха разочарованието си, че през зимата не е имало решителни сражения, и означиха, че Русия няма да може да продължи широкомащабна настъпателна интервенция, в случай че не успее да обезопаси Бахмут и Авдеевка през идващите седмици. Заместник-началникът на Главното ръководство на Руската национална армия (Росгвардия) в окупираната Донецка област Александър Ходаковски съобщи, че е склонен с някогашния командващ театъра армейски военачалник Сергей Суровикин, че Русия би трябвало да премине към отбранителни позиции.

(На ISW не е известно Суровикин да е направил обществено изказване в тази тенденция.)

Ходаковски означи, че неуспехите по време на настъплението водят до загуба на жива мощ и провокират отрицателни настроения измежду персоналния състав, и съобщи, че неназованите участници може да се пробват да продължат настъплението по персонални аргументи, вместо да подходят рационално към въпроса. Коментарът на Ходаковски евентуално допуска, че Герасимов преследва персонален интерес от поддържане на офанзивата, с цел да резервира благоразположението на съветския президент Владимир Путин.

Неотдавнашното назначение на Ходаковски на 30 март за заместник-началник на районния отдел на Росгвардия и завръщането на Суровикин (поне посредством пълномощник) в осведомителното пространство може да демонстрира, че несполучливата атака на Герасимов в целия спектакъл може би към този момент му коства благоразположението на Путин.

Исканията на Ходаковски и военните блогъри към съветските сили да дадат приоритет на отбранителните интервенции не са неоснователни и демонстрират, че националистическите групи са чувствителни към изменящата се динамичност на фронтовете. ISW от дълго време е решила, че съветската зимна атака надали ще бъде сполучлива заради непрекъснатите неуспехи на съветското командване да разбере времевите и пространствените взаимоотношения, свързани с сходна акция.

ISW също по този начин оцени, че Русия няма да разполага с нужната бойна мощност, с цел да поддържа повече от една огромна настъпателна интервенция в Донецка и Луганска област, а продължаващите акции за набиране на военнослужещи в Русия и окупираните украински територии може да демонстрират, че Русия се приготвя за дефицит на запаси.

Нарастващите съветски спекулации за промени в съветското военно командване евентуално демонстрират, че Русия скоро може да промени висшето си военно командване поради несполучливата зимна атака. На 1 април съветски военни блогъри твърдяха, че съветското министерство на защитата (МО) е отзовало командира на съветските въздушно-десантни войски (ВДВ) генерал-полковник Михаил Теплински от отпуск на 30 март, откакто съгласно известията съветското МО го е заменило с генерал-лейтенант Олег Макаревич на 13 януари.

Руското МО по този начин и не удостовери уволнението на Теплински и евентуално МО го е пуснало в отпуск, с цел да може да го отзове да командва ВДВ, когато сметне за належащо. Руски военни блогъри настояват, че Теплински незабавно е отлетял за щаба на съветската взаимна формация в Ростов на Дон, Краснодарски край, с цел да поеме командването на ВДВ и че към този момент възнамерява бъдещи интервенции.

Един от блогърите твърди, че началникът на Генералния щаб на сухопътните войски и някогашен командващ на Централния боен окръг (ЦВО) генерал-полковник Александър Лапин е отпътувал дружно с Теплински за щаба на взаимната формация.

Руското МО размени публично Лапин с генерал-лейтенант Андрей Мордвичев като пълководец на съветската експанзия в Украйна на 17 февруари след интензивни обществени рецензии към Лапин за ръководството му на линията " Сватове-Кремина " през есента на 2022 година

Остава да се види дали Лапин ще си върне ролята на командващ силите в Украйна. Руски източници спекулираха от 27 март, че съветското МО неотдавна е уволнило и командващия Източния боен окръг (ИВО) генерал-полковник Рустам Мурадов в отговор на интензивните рецензии към командването му поради забележителните загуби в настъпателните интервенции край Вухледар при започване на 2023 година

ISW и преди е отбелязвала, че засилените съветски спекулации за промени във военното командване кореспондират с действителни промени в съветските командири, въпреки и не всеки път да следват тъкмо изказванията на съветските източници.

Основни заключения

Руски, украински и западни източници означиха, че съветската зимна атака не е съумяла да реализира задачите на Кремъл за завладяване на всички Донецка и Луганска област до 31 март.

Нарастващите съветски спекулации за промени в съветското военно командване евентуално демонстрират, че Русия скоро може да пренареди висшето си военно командване заради несполучливата зимна атака.

Руските сили организираха лимитирани сухопътни офанзиви по линията Сватово-Кремина.
Руските сили не реализираха доказани триумфи в региона на Бахмут и продължиха настъпателните интервенции по фронтовата линия Авдеевка - град Донецк.
Руските сили продължиха да построяват отбранителни уреди в окупираната Южна Украйна.
На 1 април Русия стартира полугодишната си наборна военна работа, която е най-голямата наборна военна работа от 2016 година насам.
Руските окупационни управляващи не престават да депортират украински деца в Русия по схеми за отмора и рехабилитация.
Руски националистически фигури подлагаха на критика беларуския президент Александър Лукашенко, че не е траял напъните за основаване на Съюзната страна сред Русия и Беларус от средата на 90-те години на предишния ХХ век.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР