На 1 април от 19 часа в зала България“ гост-диригентката

...
На 1 април от 19 часа в зала България“ гост-диригентката
Коментари Харесай

Дебют на диригента Деляна Лазарова и челиста Джонгхеон Нам с Радиосимфониците



На 1 април от 19 часа в зала „ България “ гост-диригентката Деляна Лазарова с сполучлива интернационална кариера в чужбина ще дебютира със Симфоничния оркестър на БНР. 

Тя е един от най-обещаващите диригенти на своето потомство. Победител е в Първия интернационален диригентски конкурс на Siemens Hallé, асистент-диригент е на сър Марк Елдър в Оркестъра на Хале в Манчестър и Музикален шеф на Младежкия оркестър на Хале в Манчестър. Печели Наградата за диригентство на името на Джеймс Конлон в влиятелния Музикален фестивал в Аспен, Международния диригентски конкурс на NRTA и стипендията за диригентство на Бруно Валтър на Фестивала за модерна музика в Кабрильо, Калифорния.

 Деляна Лазарова

Солист в концерта ще бъде изгряващата звезда виолончелистът Джонгхеон Нам – притежател на Първа награда и два специфични наградата от Allegra International Competition в България, Трета премия и Специалната премия от Йоханес Кропфич за най-хубаво показване на модерна пиеса „ Токата “ от Сонатата за виолончело на Йоханес Кропфич в „ Международния конкурс Йоханес Брамс “, Трета премия и Специалната премия в „ Международния конкурс „ Салиери-Зинети “, Наградата на Йоханес Брамс в „ Международния конкурс на Рубинщайн “, Първа премия в „ Конкурса на Музикалната асоциация на Корея “, Трета премия в „ Международния конкурс на Joongang “ и Първа премия в Конкурса „ Strad ”.

 Джонгхеон Нам, виолончело (Южна Корея)

На 1 април той ще извърши Концерт за виолончело и оркестър на Едуар Елгар . Това е последното огромно произведение на композитора. Премиерата му в Лондон е под диригентството на самия създател. По прилика с известното произведение на Бенджамин Бритън, концертът постоянно е именуван " боен реквием " на Елгар. Отличава се със своята суровост на тона и неизменимата съвестност. Композиторът като че ли се връща към музикалния жанр от ранните си години - към традициите на Чайковски, Дворжак и Григ.

Ще прозвучат още Симфонична поема на Марин Големинов и сюита от балета „ Жар-птица “ на Игор Стравински . Балетът „ Жар-птица ” донася международна популярност на създателя, а музиката му свети със звуковото величие на партитурата, с цялата ѝ многоцветност, разнородни ритми и резултати.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. " Драган Цанков " №4), на касата в зала " България " и в мрежата на .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР