Н.Пр. д-р Ахмед Ал-Мадбух е роден в Бейрут, Ливан, през

...
Н.Пр. д-р Ахмед Ал-Мадбух е роден в Бейрут, Ливан, през
Коментари Харесай

Н. Пр. д-р Ахмед Ал-Мадбух: Сделката на века е просто търговия, а не политика

Н.Пр. доктор Ахмед Ал-Мадбух е роден в Бейрут, Ливан, през 1966 година Посланик в София от 2008 година, женен, с един наследник. Завършил е университета в Бейрут със компетентност по политически науки, а по-късно медицина в Русия, компетентност " Урология и бъбречна хирургия ". Има приключен дипломатически курс в Московската дипломатическа академия. Доайен е на дипломатическия корпус в София.

" Българската позиция е в унисон с интернационалното право "

- Ваше Превъзходителство, тематиката Палестина отново е в дневния ред на интернационалната сцена. Причината е проектът на президента Тръмп за така наречен договорка на века. Държавата Палестина отхвърли " договорката ". Какво следва?

- Наистина отхвърлихме и отказахме да се занимаваме с така наречен договорка на века. Призовахме всички страни да ни последват, тъй като е нереалистична и противозаконна. Стъпките ни ще бъдат съобразени с интернационалното право и правда. Вече постигнахме прекалено много в напъните си да я провалим. Лигата на арабските страни излезе с декларация, Организацията за ислямско съдействие, Организацията за африканско единение също поддържаха позицията ни. Русия и Китай показаха мнение, че " договорката " няма бъдеще. Европейски Съюз акцентира, че всяко споразумяване на въпроса би трябвало да се базира на интернационалното право и правилото за двете страни. Почти целият свят я отхвърли. Ние продължаваме консултациите в Организация на обединените нации за съответна резолюция на Секретен сътрудник или Оценка за съвместимост. Има възможност да се обърнем и към Международния съд.

- Получихте сериозна поддръжка от страна на Турция по отношение на отхвърлянето на " договорката ". Кои още застанаха зад идеята на Палестина в тази обстановка?

- Да, Турция реагира със сериозна поддръжка за палестинската идея, а за другите към този момент ви отговорих.

- Всъщност какво съставлява тази " договорка на века ", която оценявате като незаконосъобразна?

- Това е по-скоро търговия, а не политика. Сделки се реализират сред две равнопоставени страни и е належащо единодушието и на двете. А тази " договорка " съдържа най-малко 310 нарушавания на интернационалното право, в това число правото на народите на самоопределяне. Отрича се резолюция щ181 на Оценка за съвместимост на Организация на обединените нации, с която е основана самата страна Израел. По създание " договорката " разчиства пътя за закона на джунглата и съставлява използване на система на апартейд на палестинските територии. Предлагат се 50 милиарда $, от които 27 милиарда за палестинския народ, само че половината са заеми, 9 милиарда са предопределени за Египет, 7 милиарда за Йордания и останалите 6 милиарда за Ливан. Израел анексира Източен и Западен Ерусалим като неделима столица на Израел, анексира израелските селища на наша територия, анексира земи по поречието на р. Йордан и крайбрежието на Мъртво море и поема суверенитета над цяла Палестина. Един тип сигурността ни е в ръцете на Израел. Те ще управляват границите ни по въздух, земя и море. Палестина се трансформира в несвързани между тях дребни островчета земя, т.е. вместо страна получаваме карта, надупчена като холандско сирене. Предлага ни се обаче жест да наемем пристан на пристанище Хайфа и терминал на летище " Бен Гурион ". От нас се изисква да признаем Държавата Израел като национално огнище на еврейския народ и да се откажем от Източен Ерусалим като наша столица. По този метод цялата ни опозиция би се свела до рубрика тероризъм. И то в случай, че от Централно разузнавателно управление на САЩ ни увериха при посещаване на шефа им в Рамалла, че и те отхвърлят договорката.

- Вашият президент бе и в Москва. Известна е поддръжката на Русия за Палестина, само че не мислите ли, че в сегашния миг словата се сортират изключително деликатно, когато се разясняват изискванията за решение на така наречен палестински въпрос? Даде ли Москва някакви рекомендации?

- Руската позиция е непроменена. А тя е за две страни в границите от 1967 година и Източен Ерусалим като столица на Палестина. Именно това бе декларирано от съветска страна.

- Какво желае Палестина на този стадий? Как си показва изхода от обстановка на напън от страна на Вашингтон след признаването на Ерусалим за столица на Израел и предлагането за лишаване на територии, които се смятат за изконна палестинска благосъстоятелност?

- Най-напред Тръмп реши да предложи нещо, което не му принадлежи, на някого, който няма право да го има. Един тип, подвигат си рейтинга за сметка на палестинския народ. Ние ще се противопоставим с дипломатически и юридически средства. А също и посредством усилване на националната опозиция в Палестина.

- Реагира ли съответно Европейски Съюз в тази обстановка и получавате ли нужната поддръжка в отстояване идеята на Палестина?

- Европейски Съюз е един от най-големите донори за построяването на структурите на палестинската национална власт. Също по този начин Европа взе участие във финансирането на Агенцията на Организация на обединените нации за близкоизточните бежанци. Политическата позиция, изразена от Жозеп Борел, е добра. Някои европейски страни отидоха още по-напред и споделиха, че в случай че Израел анексира палестински територии, Европейски Съюз би трябвало групово да признае Държавата Палестина.

- Има ли концепция за компромис, с цел да стартират договаряния с Израел за намиране на взаимноизгодно решение?

- Големия исторически компромис направихме през 1988 година, когато приехме нашата страна да бъде основана върху 22% от територията на Палестина - т.е. окупираните през 1967 година палестински територии. И в този момент сме подготвени във всеки един миг да седнем на масата за договаряния, в случай че са въз основа на интернационалната правда. Това е нужен съставен елемент за сполучливи договаряния. Ние сме подготвени да водим договаряния въз основата 5+1, както в тази ситуация с Иран, като да вземем за пример Близкоизточният квартет бъде уголемен. Но целият развой да е въз основа на интернационалното право и правда.

- Как оценявате цялостната обстановка в района на Близкия изток, която няма по какъв начин да не се отразява на връзките Израел-Палестина?

- Продължаващите спорове в Близкия изток и Северна Африка отклоняват вниманието от палестинско-израелския спор. Естествено, че прекратяването на военните дейности би се отразило положително върху трендовете за решение и върху поддръжката за палестинската идея.

- Имате ли информация за мнение на София по отношение на " договорката на века " и по какъв начин се прави оценка българската позиция от палестинска страна?

- В поредност от срещи сред български публични лица и арабските им сътрудници, бе декларирано, че позицията на България е част от позицията на Европейски Съюз, такава, каквато я изрази Жозеп Борел. Подчертава се поддръжката на правилото за двете страни в границите от 1967 година Българската позиция е в унисон с интернационалното право.

- Какви хрумвания има посолството през тази година, с цел да осведоми българите за достиженията на палестинския народ в региона на културата и изкуствата? Учат ли още палестински студенти в България? Какви други връзки съществуват?

- За страдание към този момент няма палестински студенти в България. Има студенти от смесени бракове сред българи и палестинци. Тази година планираме издаването на две книги, а точно " Втората война за кучето " на Ибрхим Насралла, отличена с арабския " Букър " за 2018 година, и " Смъртта на невръстния богомолец " на Халед Даруиш. В самото начало на 2020 година участвахме с документални филми в обичайния кино фестивал " МЕНАР ". Предстои да участваме във фестивала на Азия, както и във фестивала, отдаден на Деня на Африка. Ще представим палестинския фолклор и национални ястия, както и творби на художествени занаяти от Палестина - бродерия, обработка на дърво и седеф. Бих допълнил, че се надявам тази година да станем очевидци на съвещание на смесената българо-палестинска междуправителствена комисия и на публично посещаване на палестинския президент в София.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР