Мястото на Западните Балкани е в ЕС, а присъединяването не

...
Мястото на Западните Балкани е в ЕС, а присъединяването не
Коментари Харесай

Балканите носят стабилност в ЕС

Мястото на Западните Балкани е в Европейски Съюз, а присъединението не е фантазия, а нещо, което би трябвало да се осъществя. Това обръщение насочиха от резиденция “Бояна ” ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и българският министър председател Бойко Борисов.

Точно в София приключи през вчерашния ден така наречен Балканска обиколка на Юнкер, а в България на следващата лидерска среща за района дойдоха държавни глави на страните от Западните Балкани.

“По време на срещата в София ще обсъдим и финансирането на свързаността на Западните Балкани. За това желая страните от Западните Балкани да вземат нужните решения. Отговорността е голяма за района и още по-голяма за Европейски Съюз ”, акцентира значимостта на балканския конгрес с водачите на Европейски Съюз в София през май Юнкер. “Тук е мястото да потвърдим, че това, което вършим под егидата напълно на Европейски Съюз, не е ориентирано нито против Русия, нито против Турция, нито против който и да е от съседите ни. Точно назад. Искаме на нашия район, с цел да има смисъл да строим, а не да го строшим по-късно – да реализираме мир, непоклатимост ”, съобщи от своя страна Борисов. И анонсира, че навръх срещата през май прилежащите страни ще показват и предпочитаните си планове “лот по лот ”.

Преди дни българският министър председател разгласи в Лондон, че общата съгласуваност на района ще коства преблизително към 30 милиарда евро.

След диалозите в “Бояна ” Борисов отпътува за формалното разкриване на Делфийския стопански конгрес в Гърция.

Оценка
България
е водач за
европейския път
на съседите си

България демонстрира съществено водачество в европейската интеграция на страните от Западните Балкани, които желаят да станат част от Европейския съюз. Това сподели след края на диалозите в резиденция “Бояна ” през вчерашния ден македонският министър председател Зоран Заев. Той акцентира и приноса на българския си сътрудник Бойко Борисов, като уточни, че Борисов е “практичен човек, който желае да беседва за съответни планове и средства, само че в действителност това зависи от подготвеността на района ”.

“Македония е готова с планове – за нас е значим Коридор №8, желаеме да покажем какъв брой хубаво място са Балканите и какъв брой можем да дадем на европейското семейство ”, сподели Зоран Заев. “Няма от какво да се плашат. Балканите могат да са добър сътрудник на страните от Европейски Съюз ”, обърна се задочно към водачите на страните членки от Съюза македонският министър председател. Заев разяснява и въпроса за името на Македония: “Проблемът е от 25 години, в случай че е бил елементарен до момента някой да го беше решил. Вярвам, че се в този момент шансът този проблем да бъде решен е максимален. Убеден съм, че казусът може бъде решен за положителното на Гърция, Македония и на Европейски Съюз ”. Македонският министър председател съобщи, че страната му се стреми до юни да получи дата за договаряния с Европейски Съюз.

Заев беседва в София и с сътрудника си от Черна гора Душко Маркович, като с изключение на вероятностите пред Европейски Съюз, двамата са коментирали и интеграцията на Македония в НАТО.

Свързаност
5G мрежа и автомагистрала
София-Скопие-Тирана


Премиерите на България и Албания Бойко Борисов и Еди Рама разискаха преди лидерската среща значимостта на плана за кулоар №8, който да свързва Черно море с Адриатика. Борисов и Рама подчертаха, че построяването на железопътната инфраструктура, автомагистралата сред София, Скопие и Тирана и полагането на цифровата съгласуваност с построяването на 5G мрежа и широколентов интернет, би трябвало да се реализира редом. Припомняме, че двамата разговаряха преди дни в Лондон по време на форума на Европейска банка за възстановяване и развитие, където Рама назова Борисов “Меркел на Балканите ”. Вчера българският министър председател регистрира вътрешно-политическите процеси в Албания като “доказателство за стратегическия европейски избор на страната и нейните жители ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР