Мястото на Паметника на Съветската армия е в Музея на

...
Мястото на Паметника на Съветската армия е в Музея на
Коментари Харесай

Денков за паметника: Част от овладяването на българската държава е, няма място в центъра

Мястото на Паметника на Съветската войска е в Музея на социалистическото изкуство, съобщи министър председателят Николай Денков и добави, че той няма място в центъра на София, тъй като е агитационен, няма културна полезност и не е боен.

" Това е част от преодоляването на българската страна - с премахването на демокрацията от нея, от съответните преди време руски окупационни войски, а по-късно и от тоталитарната страна.

Крайно време е да се разделим с това минало, то би трябвало да отиде в музеите. Не споделяме, че би трябвало да изчезне, само че то би трябвало да се учи като част от нашата история ", съобщи министър-председателят, представен от Българска национална телевизия.

След държавното съвещание предходната сряда културният министър изясни пред медиите, че монументът няма статут на монумент на културата, напомня публичната телевизия.

В събота обаче Корнелия Нинова показа документ с дата 14 декември, с който Министерството на културата разпорежда незабавното прекъсване на всички действия по рязане и пренасяне. В документа, който съгласно нея идвал от Инспектората за запазване на културното завещание към Министерството на културата, се показва, че Паметникът на Съветската войска попада в листата с недвижимо историческо културно завещание.

Същия ден на уеб страницата на регионалната администрация бяха качени документи, от които излиза наяве, че още в края на март тази година Националният институт за недвижимо културно завещание е издал мнение, че „ Паметникът на Съветската войска не има статут на единична недвижима културна полезност ”.

Както и Клуб Z писа, в това време от Административен съд - София-град (АССГ), пред който Мая Манолова пробва да стопира процедурата по преместването, разпоредиха на регионалната администрация да показа документите, въз основата на които е подхванала дейностите си.

Днес регионалният шеф Вяра Тодева не разяснява тематиките, само че от нейната администрация съобщили за Българска национална телевизия, че са внесли в съда всички нужни документи, поискани от тях за законността на преместването. Още един път оттова акцентират, че паметникът не се унищожава, а единствено демонтира и ще бъде възобновен на ново място.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР