МВР проверява дали хора на Мартин Божанов - Нотариуса са

...
МВР проверява дали хора на Мартин Божанов - Нотариуса са
Коментари Харесай

Съдружникът на Нотариуса проговори за замесването на името му в скандала

МВР ревизира дали хора на Мартин Божанов - Нотариуса са рекетирали гръцки предприемачи. След заможен спор бизнесмените са подали тъжба в ГДБОП, която е тествана преди две години. Изпратена е на прокуратурата и към момента е там. Определеният от предприемачите " мозък на схемата " юрист Велимир Атанасов приказва пред Българска национална телевизия.

Мозъкът на схемата Нотариуса. Така гръцките предприемачи разказват Велимир Атанасов - съучастник и юрист на убития Мартин Божанов. Той обаче твърди, че компаниите, в които е бил съучастник на Божанов от 2018 г до през днешния ден не са имали никаква активност. Каза още, че бил негов юрист в бракоразводното му дело и с това се свеждат връзките им. Намесването на неговото име в абсурда дефинира като възползване.

" Явно са решили да се възползват от обстановката, от това, че името ми излезе по случая с делото с Луковит и Мартин Божанов. Защо ме назовават по този начин, аз по какъв начин да разясня? Познавам ги, тъй като водим четири цивилен каузи и настрана още наказателни каузи. Никога не е имало персонална среща сред нас, в никакъв случай. И това ми е доста забавно и държа въпросните господа като вършат квалификации, насочат всевъзможни изказвания да кажат ясно и изрично къде тъкмо аз съм се хвалил с някакви контакти от всевъзможен тип ", попита Велимир Атанасов.

Като напълно другарски Велимир Атанасов дефинира връзките си с подалата оставка ръководителка на Софийската районна прокуратура Невена Зартова. Той не отговори на въпроса дали знае за противозаконни действия от страна на Божанов с аргумента, че е бил негов юрист. Главният секретар разяснява, че двамата били близки.

Живко Коцев: Министерство на вътрешните работи ревизира дали Мартин Божанов е изнудвал гръцки предприемачи

" Знаем, че са били близки. Особено Велимир Атанасов от дълги години е в другарски връзки с него, тъй че вярвайте, че няма да прикрием нито един факт, уточни Живко Коцев - основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

Спор за парцел - по този начин съгласно гръцките предприемачи почнало всичко. От една страна гръцки бизнесмен купил парцел за 25 милиона евро. Сключил контракт с евентуален сътрудник, който също би трябвало да има финансиране. Последвали обаче опити за саботиране на плана, в това число с поредност от инспекции и каузи. В този миг съгласно разказите на предприемачите се появили хората на Нотариуса, които желали пари - парче от пая с апетитния бизнес. Използват всевъзможни похвати, включително и закани.

" Те ни заобикаляха непрестанно откакто ни повдигнаха обвинявания хората на лицето Зартова и на Велимир Атанасов. И те в действителност, с цел да могат да ни оказват помощ, с цел да се оправят нещата, ние трябваше да платим някакви суми. Имаше закани за нас, за нашите фамилии, че в случай че ние не се поддадем, те би трябвало да ни оправят. Това е изнудване. Идват на масата, споделят да дадете тази сума, можем да ви оправим, вие сте в доста неприятно положение, може да станете още по-зле ", споделя Йоаким Каламарис.

Според гръцките предприемачи в схемата били намесени и чиновници от институции, които също притискали бизнесмените.

" Имахме позвъняване от чиновници на ДАНС, които се представяха за такива, имахме от Национална агенция за приходите пъклен доста напън и инспекции, имали се от КПКОНПИ, само че отново споделям ние не се притеснявахме, тъй като първо сме чисти ", уточни Йоаким Каламарис.

В интервюто гръцкият предприемач Анастасиос Дикос загатва съответно име на чиновник в Национална агенция за приходите - Фиданка Йоневска и че от нея са тръгнали три от проверките на компанията. От Национална агенция за приходите обявиха, че са осъществени общо 16 инспекции на компанията и четири проверки. Една от тези проверки била предоставена от Йоневска и осъществена от екип. Спрямо нея били постъпили няколко сигнала за спор на ползи. Два са от КПКОНПИ. Твърденията в единия са, че Йоневска съжителства на брачен начала с лице, което има участия и благосъстоятелност в няколко съответно разпознати търговски сдружения, във връзка с които, тя e упражнявала пълномощия по работа. Вторият сигнал е подаден от гръцката компания, само че за точното му наличие от Национална агенция за приходите не прецизират. Образуваното произвеждане установи спор на ползи. Решението е обжалвано - стига до Върховния административен съд, който го анулира. До окончателното изговаряне на съда, тя не е отстранявана от работа.

Заведени са над 10 каузи против предприемачите, които съгласно юриста им са извоювани от тях. Той обаче не пожела да опише за тях в изявление. Предприемачите алармират доста институции за издевателството, в това число ГДБОП.

" Постъпила е тъжба, обсъждана е. Става въпрос за заможен спор, имотни взаимоотношения. Извършена е инспекция през 2022 година И всички материали са изпратени са Софийска градска прокуратура, защото са изпълнявани инструкции на избран прокурор от тази конструкция и изказванието е, че тази кореспонденция е останала в прокуратурата, не се е прибирала в ГДБОП ", уточни Живко Коцев - основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

И в този момент следващата предоставена инспекция ще търси освен в ГДБОП, а във всички структури на Министерство на вътрешните работи, какви сигнали са подавани от гръцките предприемачи и защо тъкмо са били те.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР