МВР е приключило проверката за строежа на Националната детска болница

...
МВР е приключило проверката за строежа на Националната детска болница
Коментари Харесай

МВР приключи проверката за детската болница и дава на прокурор Кирил Ананиев и Костадин Ангелов |

МВР е завършило инспекцията за градежа на Националната детска болница и ще изпрати материалите на Специализираната прокуратура с мнение за формиране на досъдебно произвеждане против двамата някогашни министри на опазването на здравето Кирил Ананиев и Костадин Ангелов и шеф на държавна компания, оповестиха от силовото ведомство. 

Проверката на Главна дирекция „ Национална полиция “ е почнала на 16 декември 2021 година, откакто полицията се е самосезирала по излъчен репортаж в медиите. По случая е изискана документи от Министерството на здравеопазването и Агенция „ Държавна финансова ревизия “.

От разбора на събраните досега материали е открито, че има данни за вероятно осъществено закононарушение от двамата някогашни министри в интервала от началото на април 2020 година и началото на октомври 2020 година и от шеф на държавна компания.

Констатирано е, че от устройствена позиция дотъкмяване на заварения недовършен градеж на Национален институт по педиатрия, какъвто е бил замисълът на плана, е неприемливо. От една страна, заради несъгласие с настоящите общ и обстоен организационен проект, а от друга - заради несъгласие с нормите за сигурност и подмяна на възложител по към този момент извършена социална поръчка с определен реализатор, което е казус, защото Законът за публичните поръчки не регламентира сходна опция.

Въпреки това е осъществено предплатено заплащане от над 9 млн. лева с Данък добавена стойност на консорциум от компании.

Първоначално поръчката за създаване на детска болница е предоставена от Министерството на здравеопазването, по-късно е основана държавна компания с капитал от 100 000 000 лева и Министерство на здравеопазването трансферира на нея осъществяването на плана. През октомври 2020 година е подписано съглашение с изпълнителя, съгласно което новата компания замества министерството и поема всичките му отговорности по контракта.

Работата по случая продължава.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР